Reactie Openbaar Ministerie op sluiten gerechten

De Raad voor de Rechtspraak heeft, na overleg met onder meer het Openbaar Ministerie, vandaag besloten om de gerechten vanaf dinsdag 17 maart te sluiten. Urgente zaken gaan wel door. Het OM vindt het een ingrijpend, maar begrijpelijk besluit. 

Ook het OM neemt maatregelen naar aanleiding van het coronavirus. De komende tijd concentreert het OM zich op die taken die in ieder geval doorgang moeten vinden. Waar mogelijk gaan ook de andere reguliere werkzaamheden door. 

Voorbeelden van taken die in ieder geval doorgaan:

  • Inzet officieren van justitie bij lopende urgente strafzaken die doorgang vinden
  • Voorgeleidingen
  • Pro forma zittingen (verlenging voorlopige hechtenis)
  • Verlenging TBS
  • Rol van het OM in het kader van de WVGGZ
  • Instellen hoger beroep of cassatie na uitspraken van de rechter

Het OM houdt uitdrukkelijk niet op met functioneren en gaat ook niet dicht. Het OM heeft een cruciale rol te vervullen in het functioneren van de democratische rechtsstaat. Ook onder de meest moeilijke omstandigheden blijft het OM zijn werk doen. 

Zie voor meer informatie de website van de Rechtspraak