14 jaar cel geëist voor moord op partner

Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft dinsdag 21 april voor de rechtbank in Arnhem een celstraf van 14 jaar geëist tegen een 59-jarige vrouw uit Doornenburg. Ze wordt ervan verdacht haar 58-jarige partner om het leven te hebben gebracht. Hij werd op 28 januari 2019 dood gevonden in hun woning aan de Blauwe Hoek in Doornenburg.

Wat de officier van justitie betreft is duidelijk dat de vrouw haar partner om het leven heeft gebracht; ze heeft meteen bekend. Ze heeft hem in de nacht van 27 op 28 januari 2019 in zijn slaap met een hamer op het hoofd geslagen. Op de hamer zaten haar DNA en zijn bloed.

De geweldshandelingen kenden een lange aanloop, schetste de officier. De twee hadden een relatie die werd gekenmerkt door aantrekken en afstoten. Nadat de man bij de verdachte was ingetrokken, liet de vrouw haar familie en vrienden weten dat hij zich agressief gedroeg en haar en haar familie bedreigde.

Op de avond van 27 januari meldden de buren bij de politie dat de twee ruzie hadden. Tegen de agenten die poolshoogte kwamen nemen, zei de verdachte dat ze van plan was te verhuizen, maar dat ze die avond toch bij de man wilde blijven. Toen de man sliep, bedacht de vrouw dat hij haar nooit zou laten gaan. Ze pakte een hamer en sloeg hem meerdere keren op zijn hoofd, aldus de officier.

Het OM heeft de verdachte moord ten laste gelegd. Uit onder meer appjes met familie en vrienden is duidelijk dat ze de man al langer iets wilde aandoen. De vrouw had die nacht ook een andere keuze kunnen maken; haar spullen pakken en de woning verlaten, stelde de officier. Zij gaat er vanuit dat de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar is. Uit psychologisch onderzoek is een persoonlijkheidsstoornis gebleken.