Celstraf voor niet naleven 1,5 meter-regel

Een 37-jarige vrouw zonder vaste woon- of verblijfplaats is donderdag 23 april door de Rotterdamse rechtbank veroordeeld tot drie weken gevangenisstraf, omdat zij zich niet heeft gehouden aan de 1,5 meter-regel.

Gedragsaanwijzing

De vrouw werd meermalen gewaarschuwd door politieagenten om 1,5 meter afstand te houden. Na de waarschuwingen hield ze nog steeds geen afstand tot personen om haar heen. Ze werd aangehouden, waarna de officier van justitie heeft besloten het snelrecht toe te passen. De vrouw had eerder deze week al een gedragsaanwijzing (contactverbod) opgelegd gekregen.


De officier ter zitting: “We leven in een moeilijke tijd. Samen doen we er alles aan om de verspreiding van het coronavrius te stoppen. We wassen regelmatig onze handen, we blijven zoveel mogelijk thuis en we houden 1,5 meter afstand van elkaar. De verdachte negeert deze maatregelen stelselmatig en maakt hierdoor het leven voor omstanders lastig. Soms zelfs onmogelijk en gevaarlijk. Deze maatregelen zijn er niet voor niets. We weten dat verspreiding van het virus noodlottige consequenties heeft.”

De officier vindt een gevangenisstraf passend en eiste daarom zes weken cel waarvan drie weken voorwaardelijk. De rechtbank deed direct uitspraak en veroordeelde de vrouw tot drie weken gevangenisstraf.