Celstraffen geëist voor gijzeling Hagenaar

Zes verdachten staan vandaag en morgen terecht voor de gijzeling van een 38-jarige Hagenaar in juli vorig jaar. De man werd in zijn eigen auto getrokken en bijna 46 uur vastgehouden. het OM eiste woensdag straffen tot 3 jaar cel tegen de eerste drie verdachten.

Op 22 juli 2019 rond 19.30 uur wordt de man bij zijn eigen woning aangesproken door een van de verdachten, een 25-jarige man uit Zeist. Hij is van mening dat de Hagenaar hem geld schuldig is. De Hagenaar stelt dat hij geen geld schuldig is, maar juist nog geld moet krijgen.

Ze komen er daar op straat niet uit. De man uit Zeist vraagt of hij hem dan maar naar het station wil brengen. Dat wil de Hagenaar wel. Maar als hij in zijn auto wil stappen, wordt hij overmeesterd. Er stappen nog drie mannen in, die hem op de achterbank trekken en in bedwang houden. Dan rijden ze weg.

Losgeld

Het slachtoffer belandt uiteindelijk in een huis in Soest. Daar wordt hij bijna 46 uur vastgehouden, continu bewaakt en flink bedreigd. Onderwijl wordt zijn broer gebeld, van wie ze verwachten dat hij 250.000 euro losgeld ophoest. Later wordt dat bijgesteld naar 40.000 euro, nog steeds een hoop geld. Met hulp van de politie kan het slachtoffer uiteindelijk worden bevrijd.

Het slachtoffer heeft gedurende de twee dagen doodsangsten uitgestaan. En maanden na de gijzeling verklaarde hij dat hij nog steeds schrikt van onverwachte geluiden en moeite heeft met concentratie en slapen. En ook voor zijn broer, die verantwoordelijk werd gehouden voor de vrijheid en veiligheid van het slachtoffer, waren het angstige dagen.

Initiatiefnemers

De man uit Zeist is volgens het Openbaar Ministerie een van de initiatiefnemers voor de gijzeling. Hij is erbij in Den Haag als het slachtoffer wordt meegenomen, regelt de telefoons waarmee naar de broer wordt gebeld en maakt de afspraken. Ook een 33-jarige man uit Soesterberg is volgens het OM initiatiefnemer. Tijdens de rit vanuit Den Haag wordt overgestapt in zijn auto, hij had volgens het slachtoffer duidelijk een leidende rol.

Tegen beide mannen eiste het Openbaar Ministerie 3 jaar cel. Een 35-jarige man uit Den Haag stond vandaag ook terecht. Hij was volgens het OM medepleger van de gijzeling en is ook enige tijd in Soest aanwezig geweest. Tegen hem werd 2 jaar cel geëist.

Donderdag staan drie verdachten terecht die volgens het OM betrokken waren bij de gijzeling.