Celstraf geëist voor 'keiharde leugens'

Een 31-jarige verdachte uit Apeldoorn stond dinsdag 12 mei in Zwolle terecht voor het plegen van meineed in een strafzaak en een medische tuchtzaak van een orthodontist uit Deventer, die in 2018  is veroordeeld voor ontucht met en een poging tot aanranding van vrouwelijke patiënten. “De verdachte heeft keiharde leugens verteld”, stelde de officier van justitie. “Ze spatten van het dossier af.” Ze eiste een celstraf van een half jaar.

De man, een broer van de veroordeelde orthodontist, heeft zowel tegenover het Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg als (twee keer) tegenover de rechter-commissaris verklaard dat hij de vaste assistent was van de orthodontist, en dat hij degene was die röntgenfoto’s maakte - hij verklaarde in die hoedanigheid ontlastend voor de orthodontist - maar volgens de officier is dat niet waar.

Personeelsleden noch patiënten hebben deze broer ooit in de praktijk gezien, aldus de officier. Patiënten zeiden dat ze meestal alleen waren met de orthodontist. Als er anderen bij waren, was dat in elk geval niet de verdachte. Ze herkenden hem niet op foto’s. Ook een assistente verklaarde dat ze de man nooit had gezien in de praktijk. Als zij er niet was, dan werkte de orthodontist alleen. Ook de veroordeelde broer zelf heeft in politieverhoren nooit gesproken over werkzaamheden door de verdachte. Hij zei daar: “Bij nieuwe patiënten maak ik de foto’s. (…) Dat doe ik bij iedereen.”

Wat betreft de officier van justitie is wettig en overtuigend bewezen dat de verdachte opzettelijk heeft gelogen. “Hij heeft met zijn verklaringen geprobeerd de straat voor zijn broer schoon te vegen. Het gaat niet om één enkele leugen, maar om een bijna van A tot Z gelogen verhaal.” Ze vindt dat hij op ‘volhardende wijze’ onder ede heeft gelogen. Verder rekent ze hem aan dat hij de slachtoffers van zijn broer heeft weggezet als leugenaars, en dat zij door zijn toedoen opnieuw moesten worden gehoord door de rechter-commissaris.

De  orthodontist kreeg in 2018 een taakstraf opgelegd van 240 uur en een voorwaardelijke celstraf van zes maanden met een proeftijd van 3 jaar voor ontucht met en een poging tot aanranding van vier jonge vrouwen.