Hennepbende Almelo ging “geraffineerd” te werk

De inhoudelijke behandeling van het strafproces wegens grootschalige hennepteelt in het Almelose Nieuwstraatkwartier zit erop. In totaal stonden deze en vorige week elf verdachten terecht. Tegen hen zijn celstraffen geëist variërend van enkele maanden tot zeven jaar, afhankelijk van hun rol in de organisatie. Tegen twee van hen zijn behalve gevangenisstraffen ook werkstraffen geëist van 180 en 240 uur.

Nagenoeg alle verdachten is het deelnemen aan een criminele organisatie, het treffen van voorbereidingen voor hennepteelt, het exploiteren van één of meerdere hennepkwekerijen en de diefstal van stroom ten laste gelegd. Voor één verdachte is vrijspraak gevraagd voor deelname aan een criminele organisatie.

Tijdens de zittingen kwam het beeld naar voren van een netwerk dat “uitermate geraffineerd” te werk ging. De verdachten hadden ieder een eigen rol. Zo waren er ‘katvangers’ op wiens naam de organisatie locaties huurde - vaak mensen met financiële problemen. Er waren mensen die de kwekerijen aanlegden, waaronder ook een elektricien, en er waren beheerders/verzorgers van de hennepplanten.

Uit verklaringen over de werkwijze, blijkt dat het opbouwen en inrichten van de plantages verliep als een goed geoliede machine: “De goederen werden bij wijze van pakketbezorging afgeleverd, inclusief een mannetje in koerierskleding en een machientje waarop je moest tekenen bij ontvangst.”

Twee (ontslagen) politieagenten zouden de groep van informatie uit de politiesystemen hebben voorzien. Ook deze ex-agenten moeten zich voor de rechter verantwoorden. Dat zal op een later tijdstip gebeuren.

Tegen een 40-jarige man uit Almelo is de hoogste celstraf, 7 jaar, geëist. Hij is in de ogen van het OM de spil van de organisatie. De officier van justitie zei: “Hij financierde, coördineerde, organiseerde, adviseerde en werd geraadpleegd bij problemen. Zijn schuur was opslagplek voor goederen die nodig zijn bij de hennepteelt. Zijn bus werd door anderen gebruikt bij de hennepteelt.”

Deze hoofdverdachte zou ook de loop van een doorgeladen wapen in de mond van een van de katvangers hebben gehouden, toen die transformatoren zou hebben gestolen. Op een later moment zou hij bij diezelfde katvanger een stiletto door de hand hebben gestoken.

Langdurig onderzoek mondde in september 2018 uit in een grote politieactie in het Nieuwstraatkwartier. Daarbij werden invallen gedaan in woningen, garages en loodsen en zijn meerdere arrestaties verricht. Het onderzoek werd ingesteld nadat er zorgwekkende signalen waren binnengekomen bij de politie en het Openbaar Ministerie Oost-Nederland over hennepteelt.

De officieren van justitie over de zaak: “In dit onderzoek is sprake van ondermijning in al zijn verschijningsvormen: corruptie, getuigen die niet vrijuit durven spreken, fors geweld en intimidatie, crimineel verdiend geld dat wordt witgewassen. Deze ondermijnende criminaliteit is ontwrichtend voor onze samenleving. Het OM en de politie treden hard op tegen deze vormen van criminaliteit. (…) Deze criminaliteit raakt het hart van de samenleving, enkel langdurige gevangenisstraf is hier op zijn plek.”

Uitspraak is op 16 juni.