OM eist 18 maanden cel voor twee aanrandingen en diefstal in Haarlem

De officier van justitie eiste op dinsdag 19 mei 18 maanden gevangenisstraf tegen een 21-jarige man uit Haarlem die wordt verdacht van twee aanrandingen, mishandeling en een diefstal.

 

Eén aanranding en mishandeling vond plaats op 24 november 2018 bij de bushalte aan de Europaweg in Schalkwijk. Het slachtoffer liep in de vroege ochtend naar de bushalte toen de verdachte haar lastigviel. Hij groette haar, liep mee naar de bushalte en zei dat hij haar €50,- voor een kusje zou geven. Op een gegeven moment raakte hij haar billen aan, waarop het slachtoffer hem in het gezicht sloeg, waarop verdachte haar met zijn vuist in het gezicht sloeg. Hij betastte haar over haar kleding heen, sloeg haar nog meerdere keren in het gezicht en nadat ze zei dat ze zwanger was, gaf hij haar een schop in de buik. Na controle in het ziekenhuis bleek het ongeboren kind ongedeerd.

Bewijs

De verdachte past precies in het opgegeven signalement en hij woont in de buurt van het plaats delict. Bovendien is er DNA van de verdachte op de kleding van het slachtoffer aangetroffen.

Andere aanranding

De andere aanranding vond plaats op 8 april 2018. In de Smedestraat in Haarlem waarbij de verdachte volgens het OM het slachtoffer betastte over haar kleding heen. De vrouw voelde zich onwel op straat en de verdachte maakte daar misbruik van, hij pakte het slachtoffer vast en raakte haar aan terwijl de vrouw duidelijk maakte dat zij hier niet van gediend was. Het incident is op camerabeelden vastgelegd. De vrouw fietste daarna met de verdachte achterop richting de Bavokerk. Het slachtoffer stond ter hoogte van de kerk stil en werd toen geschopt door de verdachte.

Diefstal

Tot slot heeft de verdachte volgens het OM rollen dakbedekking gestolen op 11 september 2018 in Haarlem. De politie werd gewaarschuwd toen de diefstal plaats vond en kon de verdachte op heterdaad aanhouden.

Ernst van de feiten

De officier van justitie benadrukte ter zitting de ernst van de feiten.
Voor de twee jonge vrouwen die slachtoffer werden van aanranding, is het leven veranderd. Hun gevoel van lichamelijke integriteit en veiligheid is ernstig aangetast. In de strafeis houdt de officier van justitie er wel rekening mee dat de vrouwen geen zware verwondingen opliepen.

De diefstal die verdachte heeft gepleegd noemde de officier van justitie ernstig. Verdachte lijkt de diefstal goed voorbereid te hebben en dacht alleen aan zijn eigen financiële gewin.

De officier van justitie eiste naast 18 maanden gevangenisstraf dat de verdachte de slachtoffers een schadevergoeding betaalt.