OM wil dat verdachte in corona phishingzaak langer vast blijft zitten

De officier van justitie in Noord-Holland heeft op dinsdag 19 mei aan de raadkamer van de rechtbank gevraagd het voorarrest van een 26-jarige man uit Amsterdam te verlengen met 90 dagen. De man wordt verdacht van oplichting in vereniging, computervredebreuk en diefstal in vereniging.

Samen met een 24-jarige Amsterdammer werd de 26-jarige verdachte op donderdagavond 7 mei aangehouden in een onderzoek naar grootschalige phishing. De 24-jarige verdachte werd op maandag 11 mei door de rechter-commissaris heengezonden omdat zij de verdenking onvoldoende sterk vond om de vordering toe te wijzen. De officier van justitie beraadt zich over een hoger beroep omtrent deze beslissing. De 24-jarige blijft verdachte in deze zaak

Phishing

Het onderzoek in deze zaak ging van start nadat er aangifte werd gedaan door de ING. De bank ontving meerdere meldingen van phishing. Uit de aangifte blijkt dat willekeurige personen een mail die afkomstig leek van de bank, ontvingen waarin stond dat hun bankpassen moesten worden vervangen.  Vanwege het coronavirus was het niet wenselijk om hiervoor bij een bankfiliaal langs te gaan. In de phisingmail zat een link die leidde naar een nagemaakte website, waar gegevens konden worden ingevoerd. Vervolgens werden de gedupeerden telefonisch benaderd door iemand die zich voordeed als een bankmedewerker. Er werd gevraagd om gegevens als inlognamen en wachtwoorden, waarmee uiteindelijk fraude werd gepleegd.

Het onderzoek naar de zaak duurt voort.