14 jaar cel geëist tegen vader die vrouw en dochter probeerde te doden

'Papa snijdt mama!' Door deze ijzige kreet vanaf de balustrade worden veel bewoners van een flat aan de Diamantstraat in Alphen aan den Rijn op dinsdagavond 28 mei 2019 opgeschrikt. Een 15-jarig meisje staat voor de deur met een snee in haar hand. Wanneer een toegesnelde buurman binnen gaat kijken vindt hij daar haar moeder en grote zus op de grond, met meerdere steekwonden. De vader van het gezin stond vandaag voor de rechter voor poging doodslag op zijn vrouw en dochter.

De buurman is de eerste die bij het meisje bij de voordeur komt. 'Buurman, mijn vader vermoordt mijn moeder,' roept ze. Binnen treft hij de vader aan in de slaapkamer, bij zijn vrouw (32) en dochter (17). Die liggen onder het bloed op de grond. Op de grond ligt ook een keukenmes. De vader loopt langs hem heen de kamer en het huis uit. Als na een paar minuten de politie er is, wordt de vader op aanwijzing van de buurman aangehouden op de parkeerplaats van de flat.

De moeder en dochter worden met twee traumahelikopters overgebracht naar het ziekenhuis. De vrouw is zes keer in haar borst gestoken, waaronder in haar longen. De dochter heeft drie steekwonden, onder meer in haar hart. Ze overleven het, maar voor beiden duurt het weken voordat ze het ziekenhuis kunnen verlaten.

Geen herinnering

De vader verklaart bij de politie dat hij niet meer precies weet wat er is gebeurd. Zijn gezin woonde net een klein jaar in Alphen aan den Rijn, nadat zij via Turkije uit Syrië waren gevlucht. Hij weet nog dat hij die avond ruzie had met zijn vrouw en dochter. Ze gaven hem niet meer het juiste respect, vond hij, sinds ze bij hem waren in Nederland. Hij was bang dat zijn familie uiteindelijk onteerd zou worden. Dat hij ze vervolgens heeft neergestoken, kon hij zelf niet vertellen. Hij kon zich geen van de negen messteken herinneren.

Volgens het Openbaar Ministerie is sprake van een poging doodslag. Door zo vaak in de borst te steken heeft verdachte de intentie gehad om zijn vrouw en dochter te doden. Dat hij dit vooraf had bedacht, valt volgens het OM niet te bewijzen. Daarom is sprake van een poging doodslag en niet van een poging moord.

Niet te bevatten

'Dat een vader tot zoiets in staat is, is niet te bevatten,' zei de officier van justitie donderdag in de rechtszaal. 'Dit schokt de samenleving als geheel. Het heeft diepe en onuitwisbare sporen achtergelaten bij de slachtoffers. En ook de andere kinderen moeten leven met de gedachte dat hun vader hun moeder en zus heeft willen doden. De 15-jarige dochter heeft dit zelfs gezien.

Het is triest dat de slachtoffers zijn gevlucht voor de oorlog in hun land en dat juist hier vervolgens hun leven is verwoest, in hun eigen huis en door toedoen van hun eigen man en vader. Het Openbaar Ministerie heeft tegen hem 14 jaar cel geëist. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.