Als penningmeester van de kerk drukte de Nieuw-Venneper 60.000 euro achterover

De leden van de protestantse kerk in Hillegom dachten geld te geven aan hun diaconie. Die zou daarmee mensen die het moeilijk hadden, financieel kunnen steunen. Wat zij echter niet wisten, was dat hun penningmeester – een 78-jarige man uit Nieuw-Vennep – twaalf jaar lang in totaal zo’n 60.000 euro overmaakte naar zijn eigen rekening. Vandaag veroordeelde de politierechter de man tot een taakstraf van tweehonderd uur.

Tussen 2004 en 2016 maakte de penningmeester – een vrijwilliger - bijna 60.000 euro over van de rekening van de diaconie naar zijn eigen rekening. Jarenlang bleef dit onopgemerkt, totdat zijn taak werd overgenomen door een opvolger. Toen de Nieuw-Venneper uiteindelijk door de mand viel en werd geconfronteerd met de verdwenen bedragen, bekende hij en legde verantwoording af aan de hele gemeenschap.

De man heeft geen strafblad en uiteindelijk alles weer terugbetaald. Maar dat neemt niet weg dat hij een strafbaar feit heeft begaan en het vertrouwen van de kerkleden ernstig heeft beschaamd. Mede gezien zijn leeftijd eiste de officier geen cel, maar een forse taakstraf van 180 uur.

De politierechter besloot in het vonnis tot een taakstraf van tweehonderd uur (waarvan honderd uur voorwaardelijk).