Vijf jaar geëist tegen vermeende drugshandelaar met groot klantenbestand

De van drugshandel verdachte man die vandaag in Amsterdam voor de rechter stond had een goedlopende handel. Zijn klantenbestand bestond niet uit aan lager wal geraakte harddrugsgebruikers, maar uit onder meer ondernemers, makelaars, expats en accountants. Het OM eiste vandaag tegen de 20-jarige man vijf jaar gevangenisstraf op verdenking van drugshandel, wapenbezit, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. Vier van de koeriers die in dit onderzoek zijn aangehouden zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

De verdacht komt voor het eerst in beeld als op een nacht in september 2018 een Audi A6 Limousine met een Duits kenteken wordt gecontroleerd. De bestuurder van de auto is de verdachte die vandaag voor de rechter staat. Bij de politiecontrole rent een van de inzittenden weg, ondertussen gooit hij een tas weg met, zoals even later blijkt, een wapen. De bestuurder en de inzittenden worden aangehouden op verdenking van wapenbezit. Ook worden er drie telefoons in beslag genomen. 

Netwerk

Nadat de recherche de telefoons heeft uitgelezen wordt het duidelijk dat er sprake is van verdenking van drugshandel. Ook de later opgenomen tapgesprekken wijzen daar op. De man die vandaag voor de rechter staat wordt ervan verdacht gedurende anderhalf jaar leiding te hebben gegeven aan koeriers die de afnemers per scooter van de drugs voorzien die ze via een SMS hebben besteld. De officier vandaag in haar requisitoir:  “Het is niet zomaar een toevallige samenwerking tussen enkele personen die drugs verkopen. Het is een netwerk dat op een zeer georganiseerde manier een groot klantenbestand bedient.” De organisatie heeft een breed assortiment van drugs in de aanbieding, ook ketamine en zelfs crystal meth behoren daartoe.

In veel whatsapp-gesprekken lijkt het over wapens te gaan. Het is een feit van algemene bekendheid dat drugsdealers vaak in het bezit zijn van wapens. Het OM is ervan overtuigd dat de wapens worden ingezet als er problemen dreigen in de drugshandel.

Wake up call

In het onderzoek zijn enkele kopers als getuige door de recherche gehoord. Voor sommigen is het een wake up call gebleken, tijd om ermee te stoppen. Bij de start van het onderzoek naar de drugshandel hebben politie en OM zich ten doel gesteld aan de samenleving zichtbaar te maken welke wereld er schuil gaat achter de bestelling van een gram cocaïne of die paar pillen in het weekend. De kopers die niet door de recherche zijn gehoord hebben daarom allemaal of een brief of een SMS ontvangen om hen bewust te maken: weet dat uw nummer voorkomt in een strafrechtelijk onderzoek naar drugshandel. 

Fout geld

Alles afwegende heeft de officier van justitie vandaag vijg jaar geëist tegen de 20-jarige man op verdenking van drugshandel, wapenbezit, lidmaatschap van een criminele organisatie en witwassen. De officier: “De verdachte is mede verantwoordelijk voor een stad die lijdt aan deze georganiseerde criminaliteit. Schietpartijen, afrekeningen, fout geld in de stad. Daarnaast net zo ingrijpend: de gezondheidsrisico’s die het gebruik van drugs met zich meebrengen, de druk die een verslaving geeft.”  De vier jonge koeriers die in het onderzoek zijn aangehouden, zullen later dit jaar voor de rechter komen op verdenking van drugshandel.