22 jaar geëist voor moord door opvallende verdachte

'Wat doe je nou, klootzak?!' Schijnbaar vanuit het niets wordt een 60-jarige man op 7 augustus 2018 midden op de dag doodgeschoten in Delft. Hij had net een broodje gegeten in een koffiehuis. De verdachte had al die tijd op het terras gezeten. Bij binnenkomst hadden ze elkaar zelfs nog vriendelijk begroet; 'Hallo!'

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie
Het Kalverbos, juni 2020

Het slachtoffer is die ochtend een stukje gaan rijden met de motor, met een vriendin achterop. Rond 11.15 uur stoppen ze voor een broodje bij een koffiehuis aan het Kalverbos in Delft. Op het terras zit dan al een opvallende verschijning, de 53-jarige verdachte. Om zijn blote bovenlijf hangt alleen een mouwloos leren hesje van de Hells Angels. Zijn gezicht en hoofd worden getekend door tatoeages.

Als het slachtoffer en zijn vriendin via het terras de zaak in lopen, begroeten de twee mannen elkaar met een kort 'Hallo'. Verder worden er geen woorden gewisseld, en zou je zelfs op basis van de korte groet nog niet kunnen zeggen of ze elkaar kenden. Maar wanneer het tweetal rond 11.35 uur weer naar buiten komt en richting hun motor loopt, volgt de verdachte hen. Hij grijpt het slachtoffer vast. Dan klinken er schoten. 'Wat doe je nou, klootzak?!' hoort de vriendin het slachtoffer nog roepen.

Zes schoten

Zes hulzen worden er gevonden op en rond de plek waar het gebeurde. Drie kogels hebben het slachtoffer geraakt, waarvan een op zeer korte afstand (10 tot 50 centimeter) in de borst. Een vierde zou zijn hoofd hebben doorboord als hij niet al zijn helm op had gehad.

Verdachte stapt na het schieten op zijn eigen motor en rijdt weg. Thuis laat hij nog kalmpjes zijn hond uit. Daarna verdwijnt hij.

Opvallend

In Spanje wordt door de politie op 25 juni 2019 een man op een motor gecontroleerd voor twee kleine verkeersovertredingen. Als blijkt dat hij een wapen bij zich heeft, wordt hij aangehouden. Op het bureau ontdekt de Spaanse politie dat ze zojuist een van de meest gezochte personen van Nederland naar binnen hebben getrokken. Het is de verdachte met de opvallende tatoeages in het gezicht en over het hele hoofd, die wordt gezocht voor de schietpartij in Delft een klein jaar eerder.

Uit onderzoek is gebleken dat de verdachte, na het rondje met zijn hond, is vertrokken naar Friesland. Daar heeft hij een aantal dagen verbleven in een clubhuis van de Hells Angels. Vervolgens straalt zijn telefoon aan bij een clubhuis in België. En uit de telefoon die in Spanje in beslag wordt genomen blijkt dat hij ook in Spanje bij een clubhuis van de Hells Angels heeft verbleven.

Zonder een woord

Dat verdachte degene is geweest die het slachtoffer heeft doodgeschoten staat volgens het OM wel vast. Er zijn meerdere getuigen die dat verklaren en op hulzen wordt zijn DNA aangetroffen. Ook uit een paar laatste sms'jes aan zijn vriendin blijkt dat hij op de vlucht is geslagen. Ze vraagt waarom hij zegt dat hij niet meer terugkomt, waarop hij antwoordt: 'Kijk internet, je bent toch niet gek'. Op dat moment is in de media volop aandacht voor de zaak. Ook schrijft hij dat hij zich niet heeft geschoren en dat zijn make-up uitloopt. Die gebruikt hij om zijn tatoeages een beetje weg te werken.

Volgens het OM heeft verdachte van meet af aan de intentie gehad om het slachtoffer dood te schieten. Het lijkt erop dat hij op het terras is blijven wachten op het slachtoffer. Vervolgens heeft hij het pistool gepakt, waarschijnlijk uit de stuurtas van zijn motor. Daarna is hij achter het slachtoffer aangelopen en heeft hij hem neergeschoten zonder ook maar een woord te zeggen. Toen het slachtoffer na het eerste schot in de borst probeerde weg te komen is verdachte nog achter hem aan gelopen en is het slachtoffer nog in de rug en achter in de helm geschoten. Het OM acht daarom een vooropgezet plan en dus moord bewezen.

Motief onduidelijk

Waarom de 60-jarige Delftenaar dood moest, is onduidelijk gebleven. De verdachte is tot in de rechtszaal blijven zwijgen. Uit het onderzoek zijn geen aanwijzingen gekomen. Het slachtoffer was een bekende crimineel, de verdachte een Hells Angel. Maar van enig verband is niets gebleken. Daarom vindt het OM dat niet is vast te stellen dat van een liquidatie kan geworden gesproken.

Ook van een persoonlijk motief is niets gebleken. In het dossier zitten geruchten dat verdachte en slachtoffer een paar dagen eerder of eerder die maand een keer ruzie zouden hebben gehad. Maar niemand was daar zelf bij. Iedereen die het vertelt, heeft het via via of uit de lokale tamtam.

Schuwt geen geweld

Het lijkt in eerste instantie misschien ondoordacht, maar tegelijk is het een zeer verontrustend element in deze zaak: verdachte heeft de moord gepleegd op een plek waar hij zelf dagelijks komt, waar iedereen hem kent en heeft geen enkele poging gedaan zijn opvallende uiterlijk te verbergen. Waarschijnlijk heeft hij erop gerekend dat hij onderdak en bescherming van de Hells Angels zou krijgen. Het past bij de brutale wijze waarop in het criminele milieu op mensen wordt geschoten, misschien zelfs om een statement te maken.

Verdachte heeft een flink strafblad met gewelds- en wapenmisdrijven. Ook bij zijn aanhouding in Spanje beschikte hij al weer over een wapen. En op zijn lijf had hij al tatoeages waaruit blijkt dat hij geweld voor de club niet schuwt. Zelfs bereid zou zijn moorden te plegen.

Het Openbaar Ministerie vindt daarom dat de maatschappij zo lang mogelijk tegen deze verdachte beschermd moet worden. Het OM heeft de rechtbank gevraagd een gevangenisstraf van 22 jaar op te leggen. Over twee weken is de uitspraak.