Zwendel in zegels uiteindelijk opgemerkt

Een oplettende postzegelhandelaar trekt in juni 2017 aan de bel als hij een collectie gestolen zegels aangeboden krijgt. De verkopers kunnen daardoor worden opgepakt. Maar niet voordat ze een deel van de gestolen postzegels al bij een andere handelaar hadden omgezet in geld. De verkopers en die handelaar stonden donderdag in Den Haag voor de rechter.

Foto ter illustratie

De postzegels worden buitgemaakt in Brussel op 2 maart 2017. Een man wordt thuis overvallen, waarbij een collectie ter waarde van 200.000 euro wordt meegenomen. Ruim twee maanden is onduidelijk waar de zegels zijn gebleven, totdat ze half mei op de Nederlandse markt worden aangeboden.

In Den Haag koopt een handelaar 14 postzegels van een (nu) 27-jarige verdachte uit Alphen aan den Rijn. De postzegels zouden van zijn overleden opa zijn en de verdachte krijgt er 2.500 euro voor. Een kleine week later komt een nu 29-jarige vrouw uit Rotterdam, zogenaamd zijn vriendin, opnieuw postzegels uit "de collectie van opa" aanbieden. Zes stuks wisselen voor 1.500 euro van eigenaar.

Geld nodig

De handelaar in Den Haag lijkt er geen moeite mee te hebben de postzegels op te kopen en voor de vrouw smaakt dit naar meer. Ze zou nog twee keer terug komen en 6.640 euro aan postzegels aan de handelaar verkopen. Maar wanneer ze het begin juni in Amstelveen probeert, vertrouwen ze het daar niet en wordt de politie gebeld.

De vrouw vertelt dat ze de postzegels verkoopt voor een vriendin. Ze had geld nodig en die vriendin wist nog wel iets waarmee ze snel kon verdienen. Ze had een collectie postzegels die in geld moest worden omgezet, de opbrengst zouden ze verdelen.

Glashelder

Volgens het Openbaar Ministerie konden de man en vrouw die de verkoop deden weten dat de postzegels uit misdrijf afkomstig waren. Het geld moest er snel en contant komen, de afspraken met de handelaar werden buiten openingstijden gemaakt en de zogenaamde "eigenaar" van de postzegels ging zelf nooit mee naar binnen. Sterker, de verkopers werden niet eens voor de deur afgezet maar om de hoek.

Ook voor de handelaar moet het glashelder zijn geweest, vindt het Openbaar Ministerie. De 59-jarige Hagenaar hoorde in de week na de eerste verkoop al dat de zegels ook elders waren aangeboden en dat ze als gestolen werden bestempeld. Toch heeft hij daarna nog drie keer postzegels gekocht, met de intentie ze weer met flinke winst door te verkopen. Hij heeft nog wel gevraagd of de postzegels niet waren gestolen, maar een ontkennend antwoord was voldoende om niet verder te vragen.

Strafeisen

Het Openbaar Ministerie eiste donderdag in de rechtszaal een taakstraf van 30 uur en een taakstraf van 50 uur tegen respectievelijk de man en vrouw die de postzegels hebben verkocht. Tegen de handelaar is een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden geëist.

De vriendin die met de postzegels op de proppen kwam, en zelf buiten beeld probeerde te blijven, hoorde een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 2 maanden eisen. Het vermoeden is dat haar vriend de zegels in beginsel heeft aangedragen. Hij is overgedragen aan justitie in België. In het onderzoek zijn geen aanwijzingen naar voren gekomen dat de verdachten ook de overval hebben gepleegd.