Albanese bende runde twee cocaïnelabs in Den Haag

Een drugslab aan de Frederikstraat en een aan de Laan van Meerdervoort. Nadat afgelopen januari al zes Albanezen hiervoor voor de rechter hadden gestaan, volgden vandaag de laatste twee. Tegen de 32-jarige hoofdverdachte eiste de officier van justitie acht jaar cel en tegen zijn 40-jarige medeverdachte vijftig maanden.

Midden in de stad exploiteerde de Albanese bende twee cocaïnelabs met alle risico’s van dien. Het liep goed mis voor hen toen op 30 juni 2018 de wijkagent aanbelde in de Frederikstraat. De 40-jarige Albanees deed open, liet de agent binnen en ging er vervolgens op blote voeten als een haas vandoor. Zijn identiteitspapieren liet hij achter. In de woning trof de politie een drugslab aan voor het wassen, versnijden en persen van cocaïne en zestig kilo cocaïne. Ook werden er vingerafdrukken aangetroffen van de 32-jarige Albanees. Hij bleek aan de achterkant het pand ontvlucht te zijn.

Deze toevalstreffer vormde (samen met informatie van Meld Misdaad Anoniem) de start van een onderzoek waarbij een observatieteam van de politie wekenlang twee woningen van de Albanezen aan de Laan van Meerdervoort in de gaten hield. Te zien was hoe dagelijks verschillende mannen met rugzakken en tassen de panden ingingen en daarna met andere bepakking er weer uitkwamen.

Het onderzoek ‘klapte’ op 31 augustus 2018 waarbij zes verdachten werden aangehouden. De 32-jarige en 40-jarige Albanees wisten in eerste instantie te ontkomen naar België maar werden daar later alsnog gearresteerd en overgeleverd aan Nederland.

Tijdens de klapdag ontdekte de politie in een van de panden aan de Laan van Meerdervoort nog een cocaïnelab met twaalf kilo cocaïne. In een tweede pand aan de Laan van Meerdervoort werd twee kilo cocaïne gevonden en 4,5 liter hennepolie. En in een woning aan de Gedempte Gracht ruim 200.000 euro in contanten.

Het OM ziet de 32-jarige Albanees als een van de twee leiders van de groep. Uit tapgesprekken en uitgelezen telefoons blijkt dat hij de anderen instructies gaf. De 40-jarige lijkt uit Albanië gehaald te zijn om in opdracht van de twee leiders in het lab te werken.

Volgens de officier van justitie is er meer dan voldoende bewijs tegen de twee Albanezen. Er zijn vingerafdrukken, identiteitsbewijzen, camerabeelden, tapgesprekken, chats en telefoongegevens die hun activiteiten klip en klaar aantonen. “De aanwezigheid van verdachten in Nederland had als enig doel het plegen van strafbare feiten in professioneel georganiseerd verband.” Zij eiste tegen de 32-jarig man acht jaar cel en tegen de 40-jarige vijftig maanden. De uitspraak is over twee weken.

Zie eerder ook:

https://www.om.nl/actueel/nieuws/2020/01/15/twee-drugslabs-in-hartje-den-haag