Oplichter bestelde voor een ton aan sterke drank en maaltijden

Je hebt oplichters in soorten en maten. Maar de 32-jarige Rotterdammer die vandaag voor de rechter stond, pakte het volgens het OM groots aan. Hij wordt ervan verdacht voor zo'n 100.000 euro aan etenswaren en sterke drank achterover te hebben gedrukt. De officier eiste zestien maanden cel tegen hem.

De man was werkzaam bij het callcenter van een oliemaatschappij maar deed zich voor als manager van dat bedrijf. Op die manier wist hij een cateraar zover te krijgen om op rekening grote hoeveelheden sterke drank en maaltijden te leveren. Die verkocht hij door aan collega's en vrienden of hij gaf ze weg.
 
Ook vertelde hij de cateraar dat die een restaurant zou mogen open in het pand van de oliemaatschappij. Met een door hem vervalste huurovereenkomst probeerde hij bij de cateraar een borgsom los te peuteren. En hij stelde hem een tankpas in het vooruitzicht, eveneens met de bedoeling een borgsom te beuren. Toen de rekeningen van de cateraar aan de oliemaatschappij nooit betaald werden, deed die uiteindelijk aangifte bij de politie. 
 
De man bekent, maar stelt dat hij door schulden aan de grond zat en geen andere mogelijkheid zag om aan geld te komen. De officier van justitie ziet dat anders. 'De verdachte heeft misbruik gemaakt van het vertrouwen van de aangever. Die heeft hij met mooie praatjes en loze beloften om de tuin weten te leiden en keer op keer bedrogen.'
 
Wat voor de officier ook zwaar meewoog, was dat de man in het verleden meerdere malen veroordeeld is geweest voor soortgelijke feiten. Hij eiste dan ook zestien maanden cel tegen de Rotterdammer. Ook moet hij van het OM 100.498,43 euro terugbetalen aan de cateraar. De uitspraak is over twee weken.