Spugen omdat je geen winkelwagentje wilt

De regels zijn eigenlijk heel eenvoudig: in de supermarkt is een winkelwagentje nu verplicht. Maar toen een 32-jarige man uit Naaldwijk daarop werd aangesproken, begon hij wild om zich heen te spugen en wenste iedereen de corona. Klanten kregen rochels in hun gezicht, een medewerker kreeg zelfs nog een kopstoot. 'Hij heeft zich als een beest gedragen,' aldus de officier van justitie. Die bracht de man vandaag voor de rechter.

De man loopt op 20 april de supermarkt in Naaldwijk in zonder een winkelwagen te pakken. Een medewerker staat juist speciaal bij de ingang om die winkelwagentjes voor alle klanten schoon te maken en hij wijst de man erop dat een wagentje verplicht is. Die wordt boos en weigert er een aan te nemen.

Een klant neemt het voor de jonge medewerker op en zegt tegen de man dat hij normaal moet doen. Maar die reageert met een plens bier in het gezicht van de klant. Hij blijkt een open flesje bij zich te hebben.

Spugen en kopstoot

Wanneer twee andere klanten proberen de man tot bedaren te brengen, bespuugt hij ze. 'Jullie met je kanker corona,' roept hij, 'jullie kunnen het krijgen!'

Ook de winkelmanager die erbij komt krijgt met meneer te maken. Terwijl de klant haar brillenglazen nog schoonveegt, krijgt de manager een kopstoot van de verdachte. Daarna loopt die weg. 

Beestachtig

De winkelmanager weet nog snel een foto van de man te maken. De politie herkent de verdachte en pakt hem 's avonds thuis op.

'Hij heeft zich bij de supermarkt als een beest gedragen,' zei de officier van justitie vandaag op zitting. 'Dit is belachelijk asociaal gedrag waar hard tegen opgetreden moet worden.' De verdachte gaf op zitting wel aan erge spijt te hebben.

Het Openbaar Ministerie eiste een gevangenisstraf van 150 dagen, voor deze zaak én een andere zaak waarbij de verdachte in 2018 een vrouw had mishandeld en uitgescholden voor 'kankerjunk'. De rechter legde op een gevangenisstraf van 5 maanden waarvan 2 voorwaardelijk.