OM stelt hoger beroep in tegen uitspraak bedreigen burgemeester Venlo

Het Openbaar Ministerie in Limburg is het niet eens met het vonnis dat de rechter woensdag 22 juli uitgesproken heeft tegen de man die de burgemeester van Venlo heeft bedreigd. Ondanks dat de rechtbank Roermond de 50-jarige Venlonaar schuldig bevond, werd hem geen straf opgelegd. Justitie heeft hiertegen hoger beroep ingesteld.

Volgens het Openbaar Ministerie heeft de man in of omstreeks de periode van 1 december 2019 tot en met 8 januari 2020 de burgervader van Venlo met geweld bedreigd en hem gedwongen om meer vakken dan wel standplaatsen voor woonwagens te verlenen en het standgeld af te schaffen. Dit deed de man door een video op social media te plaatsen waarop te zien was dat hij, al zittend in een badjas in zijn woonkamer met een stuk vuurwerk in beide handen, dreigende boodschappen richting de burgemeester uitte.

Voor deze bedreiging eiste de officier van justitie een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van twee maanden met een proeftijd van drie jaar. In de eis van het OM was al in vergaande mate rekening gehouden met de omstandigheden waaronder het filmpje gemaakt leek te zijn. Bedreigingen in het algemeen, maar zeker bedreigingen van bestuurders zijn onacceptabel en ondermijnend. Zelfs in de gestelde context. Ook leidde het betreffende filmpje tot onrust, alertheid en gevoelens van onveiligheid.

De rechter is van mening dat het om een ‘uit de hand gelopen grap’ gaat. De Venlonaar werd door de rechter schuldig bevonden, maar kreeg geen straf opgelegd. Het OM is van mening dat de beslissing van de rechtbank geen recht doet aan de gevolgen van een bedreiging in het algemeen en deze in het bijzonder. Justitie heeft daarop besloten hoger beroep in te stellen.