Man gaat in korte tijd wild te keer: meerdere gewelddadige diefstallen

Het Openbaar Ministerie eiste vandaag een gevangenisstraf van 6 jaar voor meerdere malen diefstal met geweld.

Verdachte staat voor de rechter voor een aantal vermogensfeiten met bedreiging van geweld. Hij wordt ervan verdacht dat hij op 22-23 januari 2020 een autokraak heeft gepleegd en een flink aantal goederen uit de auto heeft gestolen. Verdachte heeft uit de auto een pinpas meegenomen, waarmee hij op 23 januari 2020 heeft gepind. Enkele dagen later, namelijk op 5 februari 2020, pleegt verdachte een woninginbraak. Hij komt bij het slachtoffer in huis, duwt hem met geweld tegen een kast en berooft hem van twee horloges. Verdachte sommeert het slachtoffer om naar het toilet toe te gaan en daar te blijven.

Het slachtoffer, een man op leeftijd, heeft in de rechtszaal gebruik gemaakt van zijn spreekrecht. Hij vertelde dat hij zich niet meer veilig voelt in zijn eigen huis en vaak nachtmerries heeft. Verdacht geeft ter zitting aan dat hij snapt dat de ervaring traumatisch was, maar wil het slachtoffer graag meegeven dat hij echt niet speciaal voor hem kwam. 

Maar het houdt niet op

Dit zijn niet de enige feiten waarvan de officier van justitie de man verdenkt. Weer enkele dagen later, op 8 februari 2020, bestelt verdachte een pizza. De pizzakoerier weet niet wat hem overkomt als de verdachte hem pepperspray in het gezicht spuit. De pizzakoerier ondergaat vervolgens de zoektocht van verdachte in zijn zakken naar geld. De buit is €35,-. Verdachte vlucht weg en bedreigt hierbij een ander slachtoffer dat hem achterna wil gaan met de peperspray "Ga weg of ik spuit".

Nog geen 45 minuten later is het weer raak. De verdachte heeft ondertussen bij een vriend thuis zijn baard afgeschoren en een pruik opgezet, want misschien is de politie wel op zoek naar iemand met zijn signalement. Dit weerhoudt hem niet om een winkeloverval te plegen. De buit is €200. 

Verdachte heeft vrijwel alle feiten bekend, behalve de bedreiging met peperspray. De raadsvrouw benadrukt dat op de foto’s van de camerabeelden geen peperspray te zien is in de handen van verdachte. 

Geld nodig

Het is duidelijk dat de ernstige strafbare feiten die verdachte heeft gepleegd voortkomen uit zijn drugsverslaving, aldus de officier van justitie. Verdachte geeft aan dat hij moest roken en geld nodig had om zijn dealer te betalen. ‘Verdachte trekt zich hierbij niets aan van de slachtoffers of de gevolgen. Het maakt de verdachte niet uit of het om een jonge of oude man gaat, op grove wijze komt de verdachte aan geld.'

De officier is van oordeel dat alle feiten wettig en overtuigend bewezen kunnen worden. De officier ziet ook dat de verdachte nu zijn best doet en in detentie zich van zijn beste kant laat zien. De feiten zijn echter zo ernstig dat de officier een gevangenisstraf eist van 6 jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.