OM eist lange celstraffen tegen verdachten overval supermarkt Osdorp

Tegen twee mannen die ervan verdacht worden op zondagochtend 22 september 2019 in Amsterdam-Osdorp een overval te hebben gepleegd op een supermarkt, eiste de officier van justitie vanmiddag jarenlange celstraffen. De opdrachtgever, die niet bij de feitelijke overval aanwezig was, hoorde een iets hogere straf eisen omdat hij als de ‘man achter de schermen’ het idee heeft aangedragen, de mededaders met elkaar in contact heeft gebracht, en zowel de auto als het wapen heeft geleverd. Een derde verdachte die erbij betrokken was, moet zich later voor de rechter verantwoorden.

Het OM eiste vandaag bijna vier jaar (47 maanden) cel tegen de 24-jarige opdrachtgever uit Rotterdam en drieënhalf jaar (42 maanden) cel waarvan twaalf maanden voorwaardelijk tegen de 33-jarige uitvoerder uit Krimpen aan den IJssel. Bovendien eiste de officier tegen de 33-jarige verdachte een ontnemingsvordering van 800 euro en tegen de 24-jarige man een ontnemingsvordering van 4.100 euro. Bij de overval, waarbij de medewerkers door de met een bivakmuts getooide overvaller met een wapen werden bedreigd, is een bedrag van 6.700 euro, een aantal ‘spaarzegelboekjes’ en enkele telefoons van medewerkers van de supermarkt buitgemaakt.

De politie kwam de verdachten op het spoor omdat op camerabeelden was te zien dat direct na de overval een auto bij de supermarkt wegreed. Het kenteken leidde de politie naar de eigenaar van de auto. Deze eigenaar verklaarde zijn auto te hebben uitgeleend aan zijn drugsdealer bij wie hij in het krijt stond: de 24-jarige verdachte die vandaag voor de rechter stond. De eigenaar van de auto voelde zich genoodzaakt de auto uit te lenen om van zijn schuld af te komen én omdat de 24-jarige verdachte hem onder druk zette en zijn familie bedreigde.

Historische telefoongegevens van het nummer van de dealer leidden naar de 33-jarige verdachte, de uitvoerder van de overval. Duidelijk werd dat de opdrachtgever en de uitvoerder op die dag dezelfde route hebben afgelegd vanuit de regio Rotterdam naar Amsterdam-Osdorp en weer terug. Tevens valt op dat ook een van de buitgemaakte telefoons de route terug naar regio Rotterdam heeft afgelegd. Uit de verhoren is duidelijk geworden dat ze in twee auto’s deze route hebben afgelegd. Na de overval hebben ze in Krimpen aan den IJssel dezelfde dag nog het geld verdeeld. Op zitting verklaarde de 33-jarige uitvoerder dat hij besloot mee te doen met de overval omdat hij schulden had.

De historische telefoongegevens leerden ook dat beide mannen op de dag van de overval onderling veelvuldig contact hadden. Zo waren er op de dag van de overval 58 contactmomenten. Ook is er diverse malen contact geweest met een medewerkster van de supermarkt. Uit getuigenverhoren en camerabeelden is duidelijk geworden dat deze medewerkster op de bewuste dag, terwijl ze niet hoefde te werken wèl in de supermarkt aanwezig was. Deze 21-jarige vrouw uit Amsterdam wordt er onder meer van verdacht de achterdeur van de supermarkt voor de overvaller te hebben geopend en hem de weg te hebben gewezen. Haar voorlopige hechtenis is geschorst, zij zal zich later voor de rechter moeten verantwoorden.

Voor de medewerkers van de supermarkt die tijdens de overval aanwezig waren is het een zeer ingrijpende ervaring geweest. Een van hen beschreef in haar schriftelijke slachtofferverklaring dat zij sindsdien nachtmerries en paniekaanvallen heeft. Ook is ze het vertrouwen in de mensen kwijt. Een overval als deze veroorzaakt ook in de maatschappij onrust en gevoelens van onveiligheid. Dit alles heeft de officier meegewogen bij het bepalen van de strafeis.