Buurman steekt buurman: 30 maanden cel geëist

Ooit waren het beste buurtjes. Maar op 28 april van dit jaar stak een van hen met een mes in de ander. Aanleiding was een klacht over geluidsoverlast. Kwamen de twee mannen eerst nog geregeld bij elkaar over de vloer, de afgelopen jaren was de vriendschap ernstig bekoeld.

De verdachte, een 57-jarige man uit Zevenhoven, zou zware psychische problemen hebben. Hij werd door zijn buurman vaak gesteund, maar twee jaar geleden besloot die hij de hulp niet meer kon opbrengen en geen contact meer wilde. Sindsdien deden de twee geregeld hun beklag over elkaar bij de politie, meestal vanwege geluidsoverlast.
 
Op 28 april liep dit zo uit de hand dat de verdachte verhaal ging halen bij zijn buurman. Hij trapte de deur in, sloeg en gaf kopstoten, en greep uiteindelijk een mes waarmee hij zijn buurman meerdere keren stak.

Breekijzer

Uit het dossier blijkt dat de buurman geluk heeft gehad. De verwondingen zijn redelijk snel genezen, maar hadden een paar centimeter naar links of naar rechts evengoed veel grotere gevolgen kunnen hebben. De verdachte heeft geaccepteerd dat hij zijn buurman net zo makkelijk had kunnen doden. De officier van justitie vindt dan ook dat sprake is van een poging doodslag.
 
Het slachtoffer heeft bij de confrontatie mogelijk ook een tik of tikken uitgedeeld met een breekijzer. Als daarvan al sprake was, dan vindt de officier van justitie dat gerechtvaardigd. Hij werd aangevallen in zijn eigen huis door een verdachte die zich erg agressief gedroeg. Hij schold en had nota bene de deur ingetrapt. Het letsel dat de verdachte had opgelopen was gering, dus als het slachtoffer zich heeft verweerd is dat binnen proporties geweest, aldus de officier van justitie.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie heeft een celstraf van 30 maanden waarvan 6 voorwaardelijk geëist. Onder de voorwaarden zou een agressieregulatietraining moeten vallen, alsook voortzetting van de behandeling die verdachte al volgt voor zijn psychische stoornissen. Ook een contactverbod met de voormalige buurman (verdachte woont nu ergens anders) zou tot de voorwaarden moeten behoren. Over twee weken doet de rechter uitspraak.