Celstraffen en tbs geëist voor ombrengen 72-jarige man in Lelystad

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag celstraffen van 15 en 18 jaar en de maatregel tbs met dwangverpleging geëist tegen twee mannen die ervan verdacht worden in april 2019 een 72-jarige man in zijn woning in Lelystad te hebben omgebracht en bestolen. Beide verdachten hebben eerder de maatregel van tbs opgelegd gekregen. De een twee maal, in februari 2018 was hij vrij gekomen. De ander zat op het moment van het delict in de aflopende fase van zijn tbs; hij was op verlof.

Het slachtoffer werd na een melding bij de politie op 28 april 2019 dood aangetroffen in zijn appartement aan de Rode Klif in Lelystad. Hij was toen ongeveer een week dood. Al snel kwam de politie twee verdachten, een 37-jarige en 50-jarige man uit Almere en Lelystad, op het spoor. Het slachtoffer en de verdachten kenden elkaar uit de kliniek, waar de 72-jarige man, die ook een tbs-verleden heeft, vrijwilligerswerk deed.  

Aanvankelijk probeerden de twee verdachten elkaar de schuld in de schoenen te schuiven. Ze bekenden beiden de week ervoor bij het slachtoffer op bezoek te zijn geweest maar het was de ander die de 72-jarige man zou hebben gedrogeerd, mishandeld en gewurgd. De ander zou waardevolle spullen meegenomen hebben uit de woning, geld gepind met de pas van de overledene, spullen in de woning van de ander achtergelaten, taxiritten, escortboys en boodschappen betaald met het gestolen geld en zelfs een auto gekocht. Uiteindelijk heeft de 37-jarige verdachte een grotendeels bekennende verklaring afgelegd waarin hij zowel zichzelf als de medeverdachte belastte.

In het onderzoek werd duidelijk dat beide verdachten betrokken waren bij dood van de man en de diefstal van het geld. De verklaring voor het overlijden was verwurging, al dan niet in combinatie met een hartafwijking. Ook was het slachtoffer gedrogeerd met oxycodon, diclofenac en quetiapine, middelen die voorkomen op de medicijnlijst van een van beide mannen. Camerabeelden en verklaringen tonen aan dat de verdachten samen een bezoek brachten aan het slachtoffer en samen weggingen. De overschrijvingen van de rekening van het slachtoffer vonden plaats van 19 tot 25 april. Ruim 8.000 euro werd overgeboekt naar de rekening van de 37-jarige verdachte; zo’n 2.500 euro werd doorgesluisd naar de rekening van de ander. Samen kochten ze schoonmaakmiddelen om de woning schoon te maken. Samen namen ze de waardevolle spullen van de oudere man mee en verdeelden die. Samen stuurden ze een bericht naar de Oostvaarderskliniek met de telefoon van het slachtoffer dat hij niet zou komen werken.

Op basis van alle onderzoeksbevindingen vond de officier van justitie bewezen dat de twee verdachten samen de 72-jarige man hebben omgebracht en beroofd. Ze waren uit op zijn geld. Er is geen bewijs dat ze een vooropgezet plan hadden om de oudere man te doden. Van moord is zodoende geen sprake, wel van gekwalificeerde doodslag, doodslag om een ander strafbaar feit te verhullen. In dit geval de diefstal van geld en goederen.

De persoonlijke omstandigheden laten een onthutsend beeld zien. De 50-jarige verdachte was in 1995 veroordeeld tot een jaar cel en tbs met dwangverpleging vanwege een poging moord. De maatregel zou aflopen in 2006. In 2005 werd hij weer veroordeeld vanwege uitlokking van moord. Hij kreeg een celstraf van acht jaar en voor de tweede keer tbs met dwangverpleging. De maatregel liep af in februari 2018. Ruim twee jaar na deze vorige maatregel, en na 20 jaar behandeling, beging hij in april 2019 weer een kapitaal delict. Er is sprake van een ernstige persoonlijkheidsstoornis, het recidiverisico is hoog, aldus de deskundigen.

De 37-jarige verdachte is in 2008 veroordeeld tot een jaar celstraf en tbs met dwangverpleging vanwege meerdere zedendelicten. In zijn geval is sprake van complexe psychiatrische problematiek, waaronder agressie, antisociale en borderline kenmerken. Ook bij hem is sprake van een hoog recidiverisico. In april 2019, ten tijde van de doodslag in Lelystad, was de maatregel tbs nog niet afgelopen. Hij was met weekendverlof.

In zijn requisitoir benadrukte de officier van justitie de kwetsbaarheid van het slachtoffer. Hij was op jaren, kende de beide verdachten en mocht erop vertrouwen dat ze hem niets zouden doen. Eerst werd hem met list en bedrag geld afhandig gemaakt. Uiteindelijk is hij in zijn eigen huis geslagen, met een kussen gesmoord, gewurgd en zijn zijn luchtwegen met tape om zijn nek dichtgeknepen. De mannen hadden hem uitgezocht omdat hij geld zou hebben.

Gezien de leidende rol en het zwaardere strafblad van de 50-jarige verdachte eiste de officier van justitie tegen hem een gevangenisstraf van achttien jaar. Tegen de andere verdachte een gevangenisstraf van vijftien jaar. Ook moeten beide verdachten weer de maatregel van tbs met dwangverpleging opgelegd krijgen. Tenslotte vroeg de officier de vorderingen van de nabestaanden van het slachtoffer grotendeels toe te wijzen. De zitting wordt morgen voortgezet. De rechtbank zal naar verwachting uitspraak doen op 9 september.