Kippenvlees t.w.v. ruim een half miljoen nooit betaald

Voor ruim een half miljoen wist een 33-jarige man uit Nijkerk twee bedrijven in kippenvlees op te lichten. Samen met zijn kompaan wekte hij eerst hun vertrouwen door netjes en snel alle rekeningen te betalen. Maar daar stopten ze na een tijdje mee.

©Flickr.com / Fimb

Samen met een 34-jarige vriend zette de verdachte in 2012 een constructie op om de boel te flessen. Ze begonnen het bedrijfje Foodmix, waarmee ze meerder bestellingen deden bij twee groothandels in kippenvlees.

Om zelf buiten beeld te blijven, haalden ze iemand anders over om het bedrijf op zijn naam te zetten. Deze katvanger was op papier de eigenaar, in het echt runden de twee mannen het bedrijf. Ze betaalden de katvanger 10.000 euro voor zijn diensten.

'Vertrouwen zeer belangrijk'

De eerste facturen werden steeds (bovengemiddeld) snel betaald door Foodmix. 'Vertrouwen is in het economische verkeer zeer belangrijk,' zei de officier van justitie maandag op zitting. 'Dat vertrouwen hebben deze mannen eerst opgebouwd, om het daarna genadeloos te misbruiken.'

Het ging in eerste instantie om kleine bestellingen, die inderdaad netjes werden betaald. Na verloop van tijd werden de bestellingen groter en juist toen bleef de betaling uit. Maar de mannen konden hun leveranciers gerust stellen: in het verleden hadden ze altijd netjes betaald, dat zouden ze nu toch ook wel doen? Rustig aan, geen zorgen.

Plaksnor en pruik

Toch vertrouwden de twee leveranciers het steeds minder. Een van hen vroeg om een identiteitsbewijs zien van de "eigenaar". Dat wilde de verdachte niet geven en dat kon hij uiteraard ook niet. Uiteindelijk kwamen ze overeen om elkaar te ontmoeten bij een wegrestaurant. Met een plaksnor en een pruik op, deed verdachte zich daar voor als de katvanger, die volgens de papieren eigenaar van Foodmix zou zijn.

Omdat verdachte ook daar weer moeilijk deed (ze mochten pas na lang aandringen een foto van hem maken) besloot de leverancier tot slot maar gewoon te gaan aanbellen op het adres waar het bedrijf gevestigd zou zijn. Daar deed een gezin open. Van Foodmix hadden ze nog nooit gehoord. En de katvanger was een half jaar eerder verhuisd. Het was duidelijk dat de leveranciers waren opgelicht.

Strafeis

In veel handel is het vertrouwen in handelspartners essentieel. Dat verdachte juist dat vertrouwen heeft misbruikt, vindt het Openbaar Ministerie bijzonder kwalijk. Het gaat ook nog eens over een uitzonderlijk groot bedrag: in totaal zijn de leveranciers voor ruim 550.000 euro opgelicht.

Het Openbaar Ministerie eiste maandag 18 maanden cel tegen de verdachte, ook zou het bedrag terugbetaald moeten worden. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak. De 34-jarige vriend werd eerder door de rechtbank vrijgesproken, tegen dat vonnis heeft het OM is hoger beroep ingesteld. De katvanger werd eerder wel veroordeeld.