Straffen geëist voor ondergrondse hennepkwekerij aan De Steiger

Eind 2017 werd er een ondergrondse hennepkwekerij aangetroffen onder een bedrijfspand aan De Steiger in Almere. Vandaag stonden twee mannen, die betrokken waren bij de huur en de inrichting van de loods, terecht voor medeplegen van hennepteelt.

De hennepkwekerij werd ontdekt na een signaal vanuit de gemeente Almere. In het najaar van 2017 vond er een integrale controleactie plaats door de gemeente, brandweer, politie, waterschap en andere partners in het kader van de handhaving van milieuwetgeving. De bevindingen gaven aanleiding voor een nacontrole in december 2017. Bij dat onderzoek werden vier Brazilianen aangetroffen die bezig waren met bouw- en schilderwerkzaamheden. In een zeecontainer die in de loods stond werd achter een valse wand natte aarde aangetroffen, mogelijk onlangs afgegraven. In een houten hok, dat was gebouwd aan de voorzijde van de loods, werd de vloer onderzocht. Na enkele losse vloerplaten verwijderd te hebben, werd een gat in de betonnen vloer ontdekt met daaronder een hennepkwekerij in aanbouw. De eerste ruimte was 66 vierkante meter groot en er stonden bijna 800 hennepstekken. De andere twee ruimtes waren nog in aanbouw.

De vier Brazilianen die waren ingehuurd om muurtjes te metselen en de kwekerij in te richten, zijn in februari 2018 veroordeeld voor hun betrokkenheid tot geldboetes en overgedragen aan de vreemdelingenpolitie. Via de makelaar die het pand verhuurde kwamen de twee verdachten, een 48-jarige man uit Den Bosch en een 58-jarige man uit Sprang-Capelle, in beeld. Uit angst durfden ze niet vrijuit te verklaring; ze dichtten zichzelf een beperkte rol toe. De 48-jarige man zei de katvanger te zijn; hij werd gedwongen bedrijven op te zetten waar criminele activiteiten plaatsvonden. De 58-jarige man was tussenpersoon, hij regelde de huur maar wist niets van een hennepkwekerij. Omdat hij is bedreigd met een wapen durfde hij, ook op de zitting vandaag, geen openheid van zaken te geven. In het onderzoek is wel een mogelijke opdrachtgever in beeld gekomen maar tegen hem is geen bewijs gevonden.

De officier van justitie vond dat de twee mannen wel degelijk wisten dat het om hennepteelt ging en vond het medeplegen daarom bewezen. Hij hield rekening met het tijdverloop van de zaak en eiste tegen hen een werkstraf van 150 uur en een maand gevangenisstraf voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.