Eis: tot 24 maanden cel voor mishandeling en afpersing

Een 29-jarige Hagenaar dacht snel en gemakkelijk geld te kunnen verdienen. Maar hij raakte verstrikt in een web van afpersing en geweld waarin hij zelf ook bijna kopje onderging. Vandaag eiste de officier van justitie 15 maanden cel tegen de Hagenaar.

Hoe het precies begonnen is, blijft wat wazig. Maar duidelijk is dat de Hagenaar betrokken was bij een conflict over een partij drugs en afgeperst werd door zijn voormalige compagnon. Die verscheen bij hem aan de deur met een andere man en eiste meer geld.

Daarop besloot de Hagenaar dat het genoeg was en mobiliseerde zijn omgeving. Samen met een Rijswijkse vriend confronteerde hij zijn voormalige compagnon op 13 mei 2020 in de Zeezwaluwstraat in Den Haag. Dat liep uit op een knokpartij waarbij de compagnon mishandeld werd en een deur van een woning werd ingetrapt.

De compagnon stapte daarop naar de politie en deed aangifte. Vervolgens bedreigde de Rijswijker hem om hem te dwingen zijn aangifte in te trekken. De compagnon dook vervolgens onder. Op zijn onderduikadres werd hij gebeld door een man die zich voordeed als politieagent. In werkelijkheid was het de Rijswijker die de compagnon zo het onderduikadres wist te ontfutselen. Toen de compagnon ontdekte dat hij niet met een politieagent had gesproken, besloot hij midden in de nacht halsoverkop van zijn onderduikadres te vertrekken. Dat deed hij onder achterlating van een auto die op naam stond van zijn stiefvader. De Rijswijker ging vervolgens met de stiefvader naar het onderduikadres en nam daar de auto weg.

Uiteindelijk werden de Hagenaar, de Rijswijker, de compagnon en diens mede-afperser aangehouden. Die laatste twee zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden. Vandaag eiste het OM tegen de Hagenaar 15 maanden cel waarvan 5 maanden voorwaardelijk en tegen de Rijswijker 24 maanden cel waarvan 6 voorwaardelijk, beide met de bijzondere voorwaarden een contactverbod met de compagnon en enkele van zijn familieleden. De uitspraak is over twee weken.