Celstraf geëist voor diefstallen bij bejaarden na babbeltruc

Het waren bejaarde dames die op 18 december 2019 slachtoffer werden van een babbeltruc in hun woning aan de Kennedylaan in Utrecht. Die middag deed een man zich tegenover de bewoonsters van de verzorgingsflat voor als monteur en zei dat hij de warmwaterleiding kwam controleren. Hij ging er met portemonnees en sieraden vandoor. De politie wist hem op heterdaad aan te houden. De officier van justitie eiste vandaag een gevangenisstraf van 24 maanden waarvan acht voorwaardelijk tegen hem.

De drie dames die tussen half drie en half vier die middag beroofd werden door de 43-jarige verdachte, werd gevraagd mee te werken met de controle door de temperatuur van het water in de gaten te houden. In de paar minuten dat dit duurde, wist de man portemonnees en sieraden buit te maken. Een 97-jarig slachtoffer beroofde hij zelfs van de gouden ketting die ze op dat moment droeg. Omdat er al eerder meldingen waren van babbeltrucs, en omdat een bewoner het niet vertrouwde en de huismeester inschakelde, was de politie snel ter plaatse. De verdachte probeerde nog te vluchten maar de politie wist hem aan te houden. Bij de fouillering werden de portemonnees en sieraden aangetroffen.

Ook twee eerdere incidenten zijn tenlastegelegd aan deze verdachte. Op 9 december 2019 werd een bewoonster beroofd van een oorbel en de gouden trouwring van haar man. Op 12 december werd in een seniorenwoning aan de Leidseweg in Utrecht een oude dame beroofd van een zilveren rozenkrans en haar portemonnee. In alle gevallen ging het om een zelfde werkwijze, waarbij de slachtoffers de lopende kraan in de gaten moesten houden, en om dezelfde kleding met logo. Bovendien hebben de laatste twee aangeefsters de verdachte van een foto herkend.

De verdachte zei vandaag tegen de rechter dat hij zich schaamde. Hij was net ontslagen uit een kliniek, had geen onderdak en had geld nodig om een kamer te huren. Anderen hadden hem uitgelegd dat dit een makkelijke manier was om aan geld te komen. De officier van justitie hechtte weinig waarde aan de woorden van spijt. Na de schorsing in maart – vanwege corona – pleegde de man, toen hij weer tijdelijk vrij was, elders in het land een soortgelijk feit. Ze noemde zijn handelwijze ‘listig, georganiseerd en geraffineerd’. Hij zocht de oudste en kwetsbaarste mensen uit en beroofde ze met een smoes op een plek waar ze zich juist veilig moeten voelen. De dochters van een van de slachtoffers die bij de zitting aanwezig waren vertelden dat hun moeder nog altijd paniekaanvallen heeft, slecht slaapt, veel hulp nodig heeft en zichzelf verwijten maakt. En dat na een leven lang keihard werken. De officier vond dat de vordering van deze 97-jarige vrouw dan ook moest worden toegewezen. Ze eiste tegen de man een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan acht maanden voorwaardelijk en met een proeftijd van twee jaar. Als bijzondere voorwaarden eiste ze dat hij mee zou werken aan dagbesteding, schuldhulpverlening en begeleid wonen. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.