Rekening misbruikt voor vuile zaakjes

Je pas en pincode uitlenen aan een ander: doe het niet! Een 25-jarige man uit Gouda deed het wel en zit nu vast aan een taakstraf, omdat anderen hem als "geldezel" gebruikten. Via zijn rekening werd crimineel geld gestort en opgenomen.

De zaak begint met de oplichting van een 73-jarige vrouw in Drenthe. Ze wordt via whatsapp in de maling genomen door iemand die zich voordoet als haar zoon. Hij heeft zogenaamd een nieuw nummer en dringend geld nodig omdat zijn eigen rekening is geblokkeerd. Criminelen versturen zulke berichten vaak naar talloze nummers, in de hoop dat in elk geval één iemand hapt.

En de vrouw "hapt". De woordkeus en stijl van de appjes lijken zo op die van haar zoon, dat ze geen moment argwaan krijgt. Drie keer maakt ze geld over. Voordat de bank alarm kan slaan, is al ruim 6.000 euro verdwenen. Het geld komt terecht op de rekening van de 25-jarige Gouwenaar.

Uitgeleend

Wanneer de politie de Gouwenaar ondervraagt, vertelt die dat hij niets van de oplichting weet. Wel leent hij zijn pas en pincode geregeld uit, aan meerdere mensen. Geen idee meer aan wie het die dagen was. Hij wil geen namen noemen.

Wie die oplichter(s) is of zijn, is niet duidelijk geworden. Het telefoonnummer dat werd gebruikt is niet herleidbaar.

Beloning

Vaak krijgen geldezels een beloning voor het beschikbaar stellen van hun rekening, bijvoorbeeld een klein geldbedrag. Of dat in deze zaak is gebeurd, is niet gebleken. De verdachte zegt van niet.

De officier van justitie eiste een werkstraf voor de duur van 50 uur voor medeplichtigheid aan het witwassen van crimineel geld. De politierechter legde die werkstraf ook op.