Vier jaar cel geëist voor geweld tegen chapterlid

Twee mannen uit Soest (29 en 45 jaar) zouden zich, samen met drie andere verdachten, schuldig hebben gemaakt aan ernstige strafbare feiten, gericht tegen een ander (ex-)lid van een chapter van motorclub Caloh Wagoh. Ze zouden de man volgens een vooropgezet plan hebben aangevallen, mishandeld en meegenomen. Ze zouden persoonlijke spullen hebben afgenomen, waaronder een pinpas en sieraden.

Dat stelde de officier van justitie dinsdag 22 september tijdens de tweedaagse zitting voor de rechtbank in Arnhem. Hij eiste gevangenisstraffen van vier jaar tegen de twee mannen uit Soest en een celstraf van drie jaar waarvan één jaar voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar tegen de drie andere verdachten, een 32-jarige man uit Eemnes, een 41-jarige man uit Amersfoort en een 28-jarige man uit Soest.  

Het slachtoffer zou op 7 juli 2018 door vier mannen bij zijn huis in Wageningen zijn opgewacht. Ze zouden hem hebben geschopt en geslagen, zijn clubhesje hebben afgepakt en hem een auto hebben ingetrokken. Hij zou naar de woning zijn gebracht van een van de verdachten. Daar zou hij ten overstaan van alle vijf de verdachten ter verantwoording zijn geroepen, vanwege schulden. Daar zou hij opnieuw zijn mishandeld. Vervolgens zou hij zijn ondergebracht in een woning in Amersfoort. Als gevolg van het geweld heeft de man letsel opgelopen aan zijn oog, oor en vinger, aldus de officier in zijn requisitoir.

Een van de verdachten heeft verklaard dat het slachtoffer op het matje is geroepen omdat hij dingen “niet zo netjes had gedaan”. Als je verkeerde keuzes maakt, kun je klappen verwachten, aldus de man. “Wij zijn geen kaartclubje waar we het uitpraten. Hij heeft gewoon een klap en een trap gehad.”

Behalve het leed dat het slachtoffer is aangedaan, waardoor hij lange tijd niet naar buiten durfde, is door de verdachten een ernstige inbreuk gemaakt op de rechtsorde, stelde de officier. “Verdachten hebben gehandeld op grond van eigen gemaakte regels en afspraken, en hebben die met geweld gehandhaafd. Ze hebben de gang van zaken gebagatelliseerd. Passend bij een outlawmotorclub hebben zij buiten de wet om bepaald dat ze het slachtoffer ter verantwoording moesten roepen, en ook hoe ze dat zouden doen. Ze hebben voor eigen rechter gespeeld. Dat is onacceptabel.”

De officier is van mening dat beide verdachten niet alleen strafrechtelijk aansprakelijk zijn voor hun eigen aandeel, maar ook voor de handelingen die door de medeverdachten zijn uitgevoerd. “Hoewel niet alle verdachten continue bij alle gebeurtenissen aanwezig zijn geweest, is wat er is gebeurd zo verweven met het plan dat alle verdachten samen hebben gemaakt, dat zij allemaal voor het geheel aansprakelijk moeten worden gehouden.”