Celstraffen geëist voor overval op kapsalon Zaara in Maarssen

Tegen drie jongemannen heeft de officier van justitie vandaag celstraffen geëist tot vijftien maanden voor de overval op kapsalon Zaara in Maarssen in maart van dit jaar. Twee minderjarigen stonden twee weken eerder op zitting en hoorden vandaag het vonnis: een is vrijgesproken zoals de officier ook had geëist en de ander is veroordeeld tot onder andere jeugddetentie.  

De nu 21-jarige Utrechter die ervan verdacht wordt bij de overval te hebben gereden, zei tegen de rechter dat hij ‘was gebruikt om te rijden’, hij voelde zich gedwongen mee te werken. Een vriend had hem gebeld en om een lift gevraagd, hij voelde wel dat het foute boel was maar wist pas na zijn aanhouding dat het om een overval ging. Na zijn aanhouding heeft hij een verklaring afgelegd en meegewerkt aan het onderzoek.

De overval vond plaats op zaterdag 7 maart om ongeveer kwart voor vijf. In de kapsalon aan de Kennedylaan in Maarssen waren op dat moment enkele kapsters en klanten aanwezig. Drie mannen met bivakmutsen, donkere kleding en messen kwamen binnen, bedreigden de vrouwen en eisten geld. De overvallers gingen er vandoor met het geld, 1250 euro, en vluchtten in een zwarte auto.

Vooral dankzij een oplettende getuige die het niet vertrouwde en het kentekennummer van de zwarte auto noteerde, kon de 21-jarige verdachte een uur later worden aangehouden toen de auto door de ANPR werd gezien. Lopende het onderzoek, waarbij ook beelden werden getoond in Bureau Hengeveld, kwamen ook de andere verdachten in beeld: de drie overvallers, een van 15 en twee van 17 uit Utrecht, en een 16-jarige jongen uit Maarssen bij wie de overvallers zich voor en na de overval hadden omgekleed.

Op basis van vele getuigenverklaringen, camerabeelden, telefoongegevens, de aangetroffen spullen en de verklaringen van de verdachten, vond de officier bewezen dat vier van de vijf betrokken waren bij de overval op de kapsalon. Voor de 16-jarige jongen uit Maarssen had hij vrijspraak gevraagd omdat deze niet wist van de overval. De 15-jarige verdachte werd vandaag veroordeeld tot 210 dagen jeugddetentie, waarvan 162 dagen voorwaardelijk, 100 uur werkstraf, intensieve trajectbegeleiding en een contact- en locatieverbod.

Tegen de 21-jarige verdachte eiste de officier een celstraf van veertien maanden waarvan vier maanden voorwaardelijk omdat hij weliswaar niet had meegedaan aan de overval maar als chauffeur een cruciaal aandeel had. Hij benadrukte de gevolgen voor de slachtoffers. Zij leven nog altijd in angst, één van hen volgt een therapie, en de klandizie is door de overval teruggelopen. De zaken tegen de twee 17-jarigen overvallers werden vandaag achter gesloten deuren behandeld. Een van hen was ook een vernieling van een auto in 2019 ten laste gelegd. Tegen hem eiste de officier zeven maanden jeugddetentie waarvan twee maanden voorwaardelijk en een proeftijd van twee jaar. De ander stond ook terecht voor een overval op Hayei Sushi in Utrecht op 31 mei 2019. Ook dat feit achtte de officier bewezen op basis van de onderzoeksbevindingen. Tegen deze verdachte eiste de officier vijftien maanden jeugddetentie waarvan vijf voorwaardelijk, met twee jaar proeftijd en bijzondere voorwaarden. En daarnaast nog 40 uur werkstraf voor eerder opgelegde voorwaardelijke straffen. Tenslotte vroeg de officier om de vorderingen van de benadeelde partijen voor het grootste deel toe te wijzen.