Celstraf voor wapenvondst bij (eerder) veroordeelde wapenhandelaar

Vorig jaar vond een geocatcher per toeval een partij verborgen wapens in een sloot bij de woning van de verdachte die vandaag terecht stond. Bij de aanhouding van de man in juni van dit jaar werden bij de reeds eerder voor wapens veroordeelde Hultenaar weer wapens aangetroffen.  ‘Een absurd aantal wapens, in tact ook’ ,zei de officier in het requisitoir. Vandaag eiste het OM vier jaar cel.

 In proeftijd en voorwaardelijk vrij


Naast de geëiste celstraf voor de nieuwe wapenvondsten kwam ook de uitvoering van een voorwaardelijke straf van twee maanden cel én een herroeping  van een voorwaardelijke invrijheidsstelling, van 679 dagen aan de orde. Deze straffen zijn opgelegd bij eerder veroordelingen  op de wet wapens en munitie. In totaal zou de man dus zo’n zes jaar moeten uitzitten, vindt het OM.

Wapens


Op 30 juni 2020 werden door de politie in zijn huis in Hulten 2 revolvers, 5 kogelpatronen en een doosje kogelpunten aangetroffen. De in november 2019 gevonden partij van 13 vuurwapens (12 revolvers en een pistool) is via DNA aan hem te linken. De geocatcher die al gauw doorhad dat deze vondst niet bij het spel hoorde belde meteen de politie. Hij trof  in een duiker van een sloot naast het terrein van de Hultenaar de in kranten verpakte wapens aan.

Doorgeladen


Een van de wapens, die in juni 2020 op verschillende plekken in het huis werden aangetroffen tijdens een doorzoeking was schietklaar en lag naast zijn bed. Veel van de wapens waren van hetzelfde soort als aangetroffen in een strafzaak van de Amsterdamse Rechtbank. De man beloofde bij de reclassering uit de criminaliteit te blijven. Op zitting bekende hij het bezit van de wapens in zijn woning, het wapentuig uit de sloot was door iemand anders daar gelegd, vertelde hij de rechters.

Onaanvaardbaar


De officier betoogde op zitting dat het bezit van vuurwapens en munitie een onaanvaardbaar risico vormt voor de veiligheid van personen en een enorme maatschappelijke impact heeft. Vuurwapens kunnen gebruikt worden voor het plegen van ernstige feiten. Hierop past niets anders dan een onvoorwaardelijke gevangenisstraf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.