14 dagen langer in de cel voor 1100 kg illegaal vuurwerk en een vuurwapen

Het milieuteam van de Landelijke Eenheid van de politie heeft op dinsdagavond 1100 kg illegaal vuurwerk en een vuurwapen in beslag genomen. Het vuurwerk werd aangetroffen in een container en twee personenauto’s in Vuren. Er werden drie verdachten (55, 19 en 16 jaar) uit de regio Utrecht aangehouden.

Vandaag werden de drie mannen voorgeleid aan de rechter commissaris te Rotterdam. Deze besloot dat alle drie de verdachten nog 14 dagen langer vast moeten blijven zitten.

Gevaar van illegaal vuurwerk

Illegaal vuurwerk is, in handen van particulieren, levensgevaarlijk en heeft vaker geleid tot ernstige brandschade en vele ongelukken met slachtoffers die ledematen zijn verloren en oog- of gehoorschade hebben opgelopen, waaronder jonge kinderen. Het vervoer van het vuurwerk over de weg en de opslag ervan in woningen creëert bovendien grote veiligheidsrisico's voor anderen.

Illegaal vuurwerk is nog steeds een groot veiligheidsprobleem. De inspanningen van de politie, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILenT) en het Openbaar Ministerie om de handel in illegaal vuurwerk te bestrijden worden daarom onverminderd voortgezet.

Niet alleen het verkopen van illegaal vuurwerk is strafbaar, ook particulieren die (online) illegaal vuurwerk kopen zijn strafbaar. Op de handel maar ook op het bezit ervan staat een maximale gevangenisstraf van 6 jaar.

Hoe doe ik melding van illegaal vuurwerk?

Illegaal vuurwerk levert gevaar op voor u en uw omgeving. Weet of vermoedt u dat er ergens illegaal vuurwerk is opgeslagen of wordt verhandeld?

  • Meld dit bij de politie 0900-8844.
  • Blijft u liever anoniem? Bel dan met Meld Misdaad Anoniem op 0800-7000
  • Meer weten over illegaal vuurwerk. Klik hier.