OM niet in beroep tegen vrijspraak zeilschipzaak

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland gaat niet in hoger beroep in de zaak van de gewelddadige dood van een 54-jarige vrouw op een zeilschip voor de Colombiaanse kust in 2015. Vrijdag 16 oktober heeft de rechtbank Midden-Nederland de 65-jarige echtgenoot vrijgesproken van doodslag.

Volgens de man is het schip overvallen door piraten en hebben zij zijn vrouw om het leven gebracht. De rechtbank vindt dit scenario voldoende aannemelijk, en heeft daardoor niet de overtuiging gekregen dat de man degene is geweest die het slachtoffer heeft gedood.

Het OM eiste eerder een celstraf van 8 jaar, omdat het OM tot de overtuiging was gekomen dat het piratenscenario níet aannemelijk was, onder meer omdat er geen sporen van derden zijn gevonden op het schip.

De rechtbank heeft aan haar beslissing hetzelfde juridische kader en dezelfde feiten ten grondslag gelegd als het OM, maar deze anders gewogen. Het OM kan de rechtbank volgen in haar redenering, ook al leidt die tot een andere conclusie dan eerder door het OM bepleit.

Het OM acht de kans niet groot genoeg dat een hoger rechtscollege tot een ander oordeel zal komen en stelt daarom geen appel in. Daarmee komt er voor verdachte, familieleden en andere nabestaanden een einde aan een lange tijd van onzekerheid over de afloop van deze strafzaak.

Betrokkenen en de Colombiaanse autoriteiten zijn inmiddels geïnformeerd over de beslissing.