Drie jaar cel en tbs met voorwaarden geëist voor explosie Sweelinckstraat Bunschoten-Spakenburg

Tegen een 21-jarige man uit Bunschoten-Spakenburg, die verantwoordelijk wordt gehouden voor de ontploffing bij een woning aan de Sweelinckstraat in november vorig jaar, heeft de officier van justitie een gevangenisstraf geëist van drie jaar. Daarnaast is geëist om de maatregel van tbs met voorwaarden op te leggen vanwege de persoonlijke problematiek van de verdachte.

Bij de ontploffing op 6 november 2019, veroorzaakt door zwaar vuurwerk, werd de hele voordeur en deurkozijn van de woning vernield. De bewoners vermoedden dat de aanstichter de ex van de dochter des huizes zou zijn. In de voorgaande tijd hadden er meer incidenten plaatsgevonden. 

Uit het politieonderzoek dat volgde kwam inderdaad divers bewijs naar voren dat de ex van de dochter de ontploffing had veroorzaakt en de bewoners had bedreigd. Op de bewuste avond was hij met een vriend naar de woning gereden. De vriend, die in maart van dit jaar werd veroordeeld tot 18 maanden cel, bevestigde de vuurwerkbom met duct tape aan de deur van de woning en stak de bom aan. Hij bekende deze feiten te hebben gepleegd omdat de verdachte die vandaag op zitting stond hem 2000 euro had beloofd om zijn schulden af te lossen.

De explosie bij de woning was ook ten laste gelegd als bedreiging van de bewoners. Als zij zich in de hal hadden bevonden, dan was er kans geweest op ernstig letsel. Niet alleen de bewoners van het huis aan de Sweelinckstraat werden door hem bedreigd; gedurende de periode juli 2019 tot februari 2020 bedreigde de man meerdere personen en families. Dit waren ernstige bedreigingen: huizen zouden in brand worden gestoken, mensen zouden worden omgebracht. Daarnaast was er brandstichting van twee bedrijfsauto’s op 6 mei en 18 oktober 2019 ten laste gelegd. En de gedragsaanwijzingen die de verdachte kreeg opgelegd, zoals een contactverbod met de slachtoffers, overtrad hij meermalen.

In het onderzoek naar de persoon van de verdachte is gebleken dat hij verstandelijk beperkt is, problematisch drugs en alcohol gebruikt en mogelijk een persoonlijksheidsstoornis heeft met borderline en antisociale trekken. Hij heeft geen zicht in zijn handelen en kan impulsen slecht reguleren. Het recidiverisico wordt hoog ingeschat. De officier noemde hem ‘grenzeloos en mateloos’ in de manier waarop hij anderen zijn wil opdringt, in zijn keuze van slachtoffers en in het manipuleren van vrienden om zijn klusjes op te knappen. “Daarbij laat hij zich door niets of niemand tegenhouden”. Alles overwegende eiste hij een gevangenisstraf van drie jaar en de maatregel van tbs met voorwaarden, waaronder een contactverbod met de slachtoffers. Ook moeten de vorderingen van de benadeelde partijen worden toegewezen.