Celstraf geëist voor brandstichting eendenslachterij

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft 30 maanden gevangenisstraf waarvan 8 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 3 jaar geëist tegen een 35-jarige verdachte uit gemeente Mill en Sint Hubert. Hij zou op 28 mei 2020 brand hebben gesticht bij een eendenslachterij in Ermelo.

Drie trailers en een vrachtwagen gingen in vlammen op en een weeghok raakte beschadigd. Ten tijde van de brand moest een aantal woningen in de nabijheid van de slachterij worden ontruimd.

De verdachte heeft zich zelf gemeld als brandstichter. Hij heeft verklaard dat hij de brand bewust heeft aangestoken om een statement te maken tegen het slachten van eenden. De man zegt een pacifist te zijn en te staan voor gelijke rechten voor mens en dier, schetste de officier. “Dat hij die rechten wil afdwingen door geweld - want dat is brand - en angst - want dat roept brand op - en schade aan goederen en het milieu, daar wil hij weinig woorden aan vuil maken.”

De verklaring van de verdachte sluit aan bij de sporen die zijn gevonden en de analyse van zijn telefoongegevens. Volgens de officier van justitie is de brandstichting niet in een opwelling gebeurd, maar is die vanaf november 2019 voorbereid. De verdachte heeft onder meer een auto geregeld en een voorverkenning uitgevoerd. Wat het OM betreft is duidelijk dat de verdachte “door middel van geweld zijn levensovertuiging voor het voetlicht heeft proberen te brengen”.

De verdachte zegt zelf dat hij de brand goed had voorbereid, juist om gevaar voor personen en dieren te voorkomen, maar de officier twijfelt daar aan. “De verdachte heeft wellicht nagedacht over risico’s, maar het zou knap zijn als hij zoiets onvoorspelbaars als een brand van te voren weet te berekenen als ware het een wiskundig vraagstuk.”

Gelet op de bevindingen van de politie en de noodzaak van een ontruiming van omliggende woningen komt de officier tot de conclusie dat er sprake was van gevaar voor personen en goederen. Er was sprake van sterke rookontwikkeling, een vonkenregen boven woningen, vlammen die hoog boven de bosschages uitkwamen.

“De weg die verdachte kiest is niets dan eigenrichting, creëert chaos, laat het recht van de sterkste prevaleren, en zaait angst. Het zet bijl aan de wortel van de rechtsstaat”, aldus de officier. De verdachte heeft een strafblad, de schade is groot (ongeveer 475.000 euro), mensen zijn in het holst van de nacht uit hun woning gehaald. “Alles afwegende past hier een celstraf van 30 maanden waarvan 8 maanden voorwaardelijk om de verdachte ervan te weerhouden weer naar geweld te grijpen, en om iedereen te laten zien dat dit soort daden – uit welk motief ook gepleegd – niet acceptabel is.”