OM eist in hoger beroep lange celstraf tegen messteker Amsterdam CS

“Soms lijkt de geschiedenis zich te herhalen. De feiten waarover wij vandaag in deze strafzaak spreken, zijn helaas geen uitzondering. Twee weken geleden werd Samuel Patty, een 47-jarige geschiedenisleraar van een middelbare school in Frankrijk, met een mes onthoofd. Volgens Franse media had het slachtoffer onlangs een les gegeven over de vrijheid van meningsuiting en liet hij daarbij spotprenten over de profeet Mohammed zien.”

Met de bovenstaande tekst begint de aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), zijn overweging over waarom een 21-jarige Afghaanse man een zeer forse straf dient te krijgen. Hij eist een gevangenisstraf van 26 jaar en acht maanden . De man wordt verdacht van het op 31 augustus 2018 neersteken van twee Amerikaanse toeristen op het Centraal Station van Amsterdam en het bedreigen van drie politieagenten.

De verdachte reist die dag per trein vanuit Duitsland naar Amsterdam. Een kleine 45 minuten na het uitstappen valt hij met een mes twee Amerikanen aan, die op dat moment met hun vrouwen bij de OV-informatiebalie staan. De slachtoffers zijn aangevallen van achteren en raken beide ernstig gewond. Doordat de politie razendsnel optreedt en de verdachte met een pistoolschot uitschakelt kunnen meer slachtoffers worden voorkomen.

Terroristische daad

De aanklager in hoger beroep, de advocaat-generaal (AG), zegt dat er sprake is van een terroristische daad. De verdachte heeft immers weloverwogen een scherp mes in Duitsland gekocht: “Dat deed hij om in Nederland, in Amsterdam, dood en verderf te zaaien omdat hij boos zegt te zijn over een door een democratisch gekozen politicus georganiseerde cartoonwedstrijd. Ook is hij boos op de Nederlanders die dat toelaten.”

Op 14 oktober 2019 veroordeelt de rechtbank de man voor een dubbele poging moord met terroristisch motief en het bedreigen van de agenten. Hij krijgt een gevangenisstraf van 26 jaar en acht maanden opgelegd. De verdachte is het daar niet mee eens en gaat in hoger beroep. De reden is dat hij de straf te hoog vindt en dat er volgens hem te weinig bewijs is voor het bedreigen van de agenten.

Drie miljoen euro schadevergoeding

De slachtoffers en hun echtgenotes kunnen vandaag vanwege het coronavirus niet fysiek aanwezig zijn in het Paleis van Justitie. Wel kunnen zij via een videoverbinding en een tolk de zaak vanuit de Verenigde Staten volgen. Want de aanvallen hebben een verwoestend effect gehad op hun levens. De AG geeft aan dat een van de twee mannen nooit meer zelfstandig kan lopen. “In plaats van naar een bruiloft te gaan, werd zijn ruggenmerg door een verdachte die hij niet kent doorgesneden, heeft hij pijn en is hij de rest van zijn leven gekluisterd aan een rolstoel.”

Daarnaast heeft het andere slachtoffer mogelijk blijvend zenuwletsel overgehouden aan zijn hand. Hun echtgenotes hebben het zien gebeuren en moeten nu leven met de consequenties. Daarom eist de AG ook dat de verdachte een schadevergoeding aan beide slachtoffers moet betalen van bij elkaar ruim drie miljoen euro.

Weinig waarde

Voor de rechtbank heeft de verdachte nooit spijt betuigd. Voor het gerechtshof doet hij dat, ruim twee jaar na het plegen van de aanslag, opeens wel. De AG hecht weinig waarde aan zijn woorden en eist daarom een zeer lange gevangenisstraf.

Het gerechtshof in Amsterdam laat na de behandeling van de zaak weten wanneer het uitspraak doet.