Gedood om het verbreken van relatie

Het eind van een relatie was in september vorig jaar in Den Haag reden voor een 42-jarige man om zijn partner om het leven te brengen. Zelf zegt hij dat hij zichzelf verloren was tijdens een ruzie. Maar volgens het Openbaar Ministerie had de man zijn daad vooraf gepland.

De relatie liep op zijn eind, maar de verdachte had moeite om dat te accepteren. Voor het slachtoffer was duidelijk dat ze de relatie definitief ging beëindigen. Dat had ze die middag nog tegen iemand gezegd.

Ook de man had al eerder uitlatingen gedaan. Zo zou hij aan verschillende personen gezegd hebben dat als zij de relatie zou verbreken, hij haar eerst zou doodmaken en daarna zichzelf. Hij had ook geïnformeerd of je van een bepaald medicijn doodgaat. En in een gesprek met zijn oudste zoon over werkschoenen die hij maandag weer nodig zou hebben, zei verdachte "Fuck it, ik ga toch niet meer werken".

Alleen thuis

Die zaterdagmiddag heeft verdachte gezorgd dat hun jongste zoon bij familie zou slapen. Het slachtoffer vertrok rond 23.30 uur van haar werk naar huis. De volgende dag werd ze op bed gevonden onder een deken. Ze bleek te zijn gewurgd.

Vooraf bedacht

Volgens het Openbaar Ministerie staat door verschillende factoren vast dat verdachte al vooraf bezig was met de gedachte zijn partner om het leven te brengen. Dat het die avond zwart werd voor zijn ogen, zoals hij stelt in meerdere (gebrekkige) verklaringen, is niet geloofwaardig. Hij heeft ook geen hulp verleend of ingeroepen, toen hij naar eigen zeggen weer bij zinnen kwam en zag wat hij had gedaan. Kennelijk was deze uitkomst, het overlijden, de bedoeling. Hierna heeft de verdachte een zelfmoordpoging gedaan.

Het Openbaar Ministerie heeft 16 jaar cel geëist tegen verdachte. De verdediging heeft gepleit voor vrijspraak van de voorbedachte raad. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.