Brand gesticht in eigen flat

In allerijl moesten bewoners van een portiek in Leidschendam afgelopen augustus hun huis verlaten, omdat er brand was in een van de appartementen. De 61-jarige bewoner bleek het vuur zelf te hebben aangestoken. Vrijdag stond hij voor de rechter.

Buren moesten op 9 augustus voor hun eigen veiligheid het huis uit, toen bleek dat in een van de woningen brand woedde. De brandweer wist te voorkomen dat het vuur oversloeg naar andere appartementen. Maar de betreffende flat was onbewoonbaar geworden. Eén van de buren werd in de ambulance nagekeken vanwege ademhalingsproblemen.

De 61-jarige bewoner bekent dat hij de brand in zijn flat opzettelijk heeft gesticht. Naar eigen zeggen uit frustratie. Hij lijdt onder een persoonlijkheidsstoornis en zou daar geen hulp meer voor krijgen. Bij wijze van een schreeuw om aandacht stak hij een stapel papier aan op zijn bankstel en is vervolgens naar de supermarkt gegaan voor een gratis kopje thee. Daarna zou hij zich bij de politie gaan melden. Maar die hadden hem al eerder gevonden.

Celstraf op zijn plaats

De verdachte is weliswaar verminderd toerekeningsvatbaar, toch vindt het Openbaar Ministerie dat er nog wel een celstraf op zijn plaats is. Met het stichten van de brand heeft verdacht namelijk een enorm gevaarlijke situatie gecreëerd. Daar was hij zich van bewust, hij is immers zelf ook weggegaan.

Wat het Openbaar Ministerie betreft zou de man een gevangenisstraf van 30 maanden moeten krijgen, waarvan 10 voorwaardelijk. Een van de voorwaarden zou dan moeten zijn een klinische opname van maximaal 12 maanden. Over twee weken doet de rechter uitspraak.