De mannen probeerden een vluchteling af te persen

Gemakkelijk geld verdienen over de rug van een vluchteling en de Belastingdienst. Dat was volgens het OM het plan van drie mannen uit Leiderdorp, Leiden en Hoofddorp. Maar het plan mislukte. Doordat het  slachtoffer zijn rug rechthield en in februari 2020 naar de politie stapte. Vandaag eiste het OM tegen de 22-jarige Leiderdorper 36 maanden cel en tegen de 24-jarige Leidenaar 28 maanden. De 24-jarige Hoofddorper moet later voor de rechter verschijnen.

Iemand in een kwetsbare positie onder druk zetten om een bedrijf op te richten en een bankrekening te openen. En vervolgens zelf aan de haal gaan met de officiële documenten en de accountgegevens. Met als doel uiteindelijk de Belastingdienst op te lichten. Dat was in een notendop het plan van de drie, zo stelt het OM.

Het slachtoffer verbleef als vluchteling in Nederland en was door de verdachten benaderd omdat zij dachten dat die status fiscaal voordeel zou opleveren. Helaas voor hen voelde hij er niets voor. Om er vanaf te zijn tipte hij hen een vriend. Die ging er aanvankelijk wel in mee en stapte naar de Kamer van Koophandel en opende een bankrekening. Maar ook hij had uiteindelijk geen goed gevoel bij de overdracht van de documenten en accountgegevens. En dus kwam het daar niet van.

Boksbeugel

Dat was niet naar de zin van de verdachten. In januari 2020 stonden de Hoofddorper en de Leiderdorper plotseling voor de deur van de vluchteling. Hij moest mee in hun auto waar ze hem sloegen en bedreigden met een boksbeugel. Als hij er niet voor zou zorgen dat zijn vriend ging meewerken, zou het slecht met hem aflopen.

Twee dagen later stonden ze weer op de stoep maar toen had het slachtoffer vrienden op bezoek waardoor ze afdropen. Op 3 februari was het weer raak. Dit keer waren het de Leiderdorper en de Leidenaar die hem sloegen en met een vuurwapen bedreigden. Ze kondigden aan de volgende dag terug te komen voor de papieren en de accountgegevens. En ze namen de laptop van het slachtoffer mee. Hierop stapte die naar de politie.

Drugs

De drie verdachten maakten een afspraak met de vluchteling op station Leiden-Lammenschans. Maar toen ze daar met de auto aankwamen, werden ze alle drie aangehouden. In de wagen trof de politie de gestolen laptop aan. Bij een zoeking in het huis van de Leiderdorper vond de politie daar een boksbeugel, een vuurwapen, 99 XTC-pillen en 21 gram cocaïne.

De verdachten beroepen zich grotendeels op hun zwijgrecht. Maar volgens de officier is evengoed bewezen dat de Leiderdorper en de Leidenaar het slachtoffer hebben geprobeerd af te persen en daarbij ook geweld gebruikte. Ook vindt hij bewezen dat zij onder dreiging van geweld diens laptop hebben gestolen. Voor de Leiderdorper komt daar nog bij verboden wapen- en drugsbezit. Daarom eiste hij tegen de Leiderdorper 36 maanden gevangenisstraf en tegen de Leidenaar 28 maanden De uitspraak is over twee weken.