Jonge woningovervallers veroordeeld

Voor een woningoverval in Hillegom op 16 maart 2020 zijn vandaag twee jonge mannen veroordeeld. De rechtbank legde hen beiden 12 maanden jeugddetentie op waarvan 6 maanden voorwaardelijk. Een derde verdachte, hun chauffeur, wordt nog altijd gezocht.

De 17-jarige verdachte belde op 16 maart aan bij een woning in Hillegom. Met een hesje van de postbezorging aan en een pakje in de hand wist hij binnen te komen. Daarop rende zijn 18-jarige kompaan met een bivakmuts op naar de deur en drong  ook de woning binnen.

Binnen dreigden de twee met een (nep)pistool. Ze vertrokken na een paar minuten weer met een telefoon en een sieradenkistje. De bewoonster had haar 2-jarige zoontje op de arm toen de jongens bij de woning kwamen, waardoor de schrik extra groot was.

In therapie

Na uitgebreid onderzoek konden de verdachten vier maanden later worden opgepakt. Beiden hadden ook een behoorlijke hoeveelheid drugs in hun slaapkamer liggen. Uit onderzoek is ook gebleken dat de auto van de vader van een van de verdachten is gebruikt - nadat daar valse kentekenplaten op waren gezet - en dat iemand hun chauffeur is geweest. Wie, dat is nog niet opgehelderd.

De overvallers zijn door de rechtbank veroordeeld via het jeugdstrafrecht. Onderdeel van het voorwaardelijke strafdeel is onder meer dat verdachte zich bij de Reclassering meldt en moet meewerken aan therapie.