Strafeis tegen vader en zoon voor drugshandel via darkweb en post

Een vader en zoon gaan wat het Openbaar Ministerie betreft 42 maanden, met aftrek van het voorarrest, de gevangenis in. Ook heeft het OM bij de rechtbank Rotterdam een ontnemingsvordering tegen beide verdachten aangekondigd. Het OM verdenkt ze van nauwe samenwerking in drugshandel via de post. “Verdachten zitten dik in de drugshandel.”

Van de geëiste gevangenisstraf zijn 12 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van twee jaar. Het OM eiste bovendien dat vier in beslag genomen BQ-telefoons, waarvan bekend is dat deze doorgaans in het criminele circuit worden gebruikt, aan het verkeer worden onttrokken en vijf USB-sticks en een iPhone worden verbeurd verklaard.

Stash voor drugshandel

De officier van justitie van het Landelijk Parket stelt dat vader en zoon bewust en nauw hebben samengewerkt in de uitvoer en het opzettelijk aanwezig hebben van een stash in de twee woningen van vader, in Appeltern en Beuningen.

Die stash was bedoeld voor de handel van vader en zoon. De verdenking jegens het duo ziet, met oog op de uitvoer van harddrugs, van juni tot en met augustus 2019, op: 815 pillen en 592,07 gram MDMA, 500 pillen 2C-B en 10 gram cocaïne. 

In de woningen is ongeveer 7250 gram harddrugs aangetroffen waarop beslag is gelegd.

Aanleiding onderzoek

De douane onderschepte in juni 2019 negen poststukken die allemaal bestemd waren voor het buitenland. Uit nader onderzoek van deze poststukken volgde dat één op 14 juni 2019, twee op 18 juni 2019, één op 20 juni 2019, en vijf op 21 juni 2019 waren ingeleverd bij postagentschappen. Van de inlevermomenten op 14, 18 en 21 juni 2019, dus van acht poststukken, waren camerabeelden beschikbaar die zijn opgevraagd. Daarop is zichtbaar dat de vader die poststukken inlevert.

In vier van die poststukken zat in totaal 180 pillen en 45 gram MDMA, in een poststuk zat 500 pillen 2C-B, en in een ander poststuk 10 gram cocaïne.

Het onderzoek richtte zich verder op deze verdachte. Wat bleek, was dat hij doorging met het verzenden van poststukken naar het buitenland. Zo verzond hij op 6 en 15 augustus 2019 vijf poststukken naar het buitenland. Daarbij viel op dat niet alleen poststukken werden verzonden via een servicepunt, maar ook door ze gewoon in een brievenbus te stoppen.

De medewerkers van de winkels waar de verdachte de poststukken op 20 juni 2019 en 6 augustus 2019 inleverde, hebben aangegeven dat hij dit veel vaker heeft gedaan in die winkels. De officier van justitie ter zitting vandaag: “Het is een illusie te denken dat we een volledig beeld hebben van zijn verzendingen.”

Woningen doorzocht, ook zoon verdachte

Op 20 augustus 2019 zijn de twee woningen van de verdachte doorzocht en daar is veel harddrugs gevonden. De meeste drugs zijn in beslag genomen in de woning in Appeltern. In een rolkoffer en big shopper zaten: 6795,31 gram MDMA, 31,55 gram cocaïne, 38,82 gram amfetamine, 36 zegels LSD en 351,07 gram 2C-B. In de woning in Beuningen is beslag gelegd op 50 zegels LSD en 1,9 gram MDMA. In beide woningen is een aparte kamer gevonden die geheel was ingericht als inpakkamer voor de drugshandel.

De zoon was in het onderzoek inmiddels ook als verdachte aangemerkt. In zijn woning werden drie USB-sticks met daarop gegevens die betekenen dat de gebruiker van die USB-sticks de beheerder is van verschillende (drugs)vendor accounts op het Dark web, waaronder vendor The Trip en vendor The Flip. Tevens deed de gebruiker de boekhouding van de drugstransacties. De officier van justitie vindt dat is komen vast te staan dat de zoon de gebruiker is van de USB-sticks en dus eigenlijk de vendor is. De gedragingen van vader als inpakker en verzender en de rol van zoon als vendor completeerden elkaar.

Schadelijk

De feiten waaraan de verdachten zich schuldig hebben gemaakt zijn ernstig. Het gemak waarmee de diverse soorten harddrugs worden uitgevoerd, spant daarbij de kroon. Uit pure hebzucht en winstbejag. Het OM rekent de twee verdachten de structurele basis waarop zij hebben gehandeld zwaar aan, zonder dat zij een oog hebben gehad voor de schade voor drugsgebruikers en de maatschappij. De officier van justitie bestempelde het gedrag als “zeer egoïstisch”, en trok dat breder: “Het gedrag van deze verdachten schaadt het aanzien van Nederland in het buitenland en ondermijnt de samenleving in Nederland. Zware strafeisen zijn op hun plaats.”

Uitspraak

De rechtbank sluit het onderzoek op 22 januari 2021 en doet dan meteen uitspraak.