Darkweb drugsdealer handelde ook in Encrochat-telefoons

Eerder dit jaar werd in Voorburg een nu 41-jarige man aangehouden die drugs zou dealen via het darkweb. Inmiddels wordt de man ook verdacht van het op grote schaal witwassen door de verkoop van ruim 250 Encrochat-telefoons, die door criminelen werden gebruikt voor afgeschermde communicatie. Verder zou hij via bitcoins hebben witgewassen en xtc-productie hebben bevorderd. Vandaag stond de man voor de rechter.

In februari werd de man aangehouden op verdenking van grootschalige internationale drugshandel via het darkweb. Samen met een partner, die in Duitsland werd aangehouden, leverden ze bestellingen in Duitsland en België. De man uit Voorburg maakte de pagina op het darkweb waar mensen hun drugs konden bestellen; van amfetamine, XTC en cocaïne tot hasj of ketamine. Zijn partner reed meerdere keren per week naar Duitsland of België om daar de pakketjes letterlijk op de post te doen. De pakketjes met harddrugs gingen niet alleen naar Europese landen, maar ook naar Azië en Amerika. 

Onderzoek in samenwerking met de Duitse justitie wijst uit dat de mannen zo 2,5 jaar lang zaken hebben kunnen doen, onder de naam 'Goldenteam'. In de negen maanden dat het onderzoek liep reed de tweede verdachte 12 keer naar België en 33 keer naar Duitsland. Daar werd hij uiteindelijk opgepakt (en wordt hij vervolgd), terwijl in Nederland de Voorburger werd aangehouden en een loods doorzocht waar grote hoeveelheden drugs werden aangetroffen.

Encrochat gekraakt

De man uit Voorburg verklaart al meteen dat de handel in versleutelde communicatie zijn dagelijks werk is. Cruciaal bewijs blijkt echter in zijn versleutelde telefoon te staan. Nadat in juli wereldkundig wordt gemaakt dat de Encrochat is ontsleuteld, wordt de verdachte opnieuw aangehouden.

Uit de analyse van zijn telefoon blijkt dat hij een reseller is van Encrochat-telefoons. Hij had bijvoorbeeld 450 contacten in zijn telefoon staan, terwijl die telefoons normaal juist bedoeld zijn voor beperkte communicatie in zo klein mogelijke kring. Gebruikers hebben vaak slechts een paar contacten. Maar verdachte verkocht de telefoons, inclusief de dure abonnementen die erbij horen en die slechts enkele maanden lopen. Soms verlengde hij die abonnementen tegen betaling. Uit communicatie blijkt dat hij in elk geval 266 abonnementen heeft verkocht.

Criminele herkomst

Het gebruik van versleutelde communicatie is niet verboden, maar wordt in de regel vaak gebruikt door criminelen. De verkoop van de toestellen wordt daarom ten laste gelegd als witwassen. Telkens weer nam hij geld aan voor Encrochat-toestellen, terwijl hij kon vermoeden dat dit geld van criminele herkomst was. De aard van zijn handel schreeuwde om een toetsing, maar verdachte stelde geen vragen. Hierdoor heeft hij een belangrijke faciliterende rol gespeeld in het criminele milieu.

De handel heeft verdachte flink wat opgeleverd. De kosten voor een abonnement varieerden maar het laatst genoemde bedrag was 525 euro. Aan 266 abonnementen heeft verdachte dan 139.650 euro verdiend.

Daarnaast beheerde verdachte een vermogen van bijna 100 bitcoins, en zette geregeld voor anderen grote contante bedragen om in bitcoins en omgekeerd. Ook wisselde hij via zijn eigen Encrochat-account informatie uit over tabletteermachines, stempels en grondstoffen, kennelijk bestemd om anderen in staat te stellen xtc-pillen te produceren.

Strafeis

Het Openbaar Ministerie eiste 10 jaar cel.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.