Feestverstoorders jaarwisseling hard aangepakt

Dit jaar gold tijdens de jaarwisseling een vuurwerkverbod. Niet iedereen hield zich aan deze beperking met als doel de zorg te ontlasten. Daarnaast zijn tijdens Oud en Nieuw politie-, brandweermensen en hulpverleners helaas opnieuw gehinderd tijdens hun werk en werden zij soms belaagd met zwaar illegaal vuurwerk. 

Onacceptabel

Geweld tegen hulpverleners is onacceptabel en tolereren wij niet, aldus Guus Schram, coördinerend hoofdofficier van justitie tijdens de jaarwisseling.

"Oud en Nieuw hoort een feest te zijn. Daar hoort geweld niet bij. Feestverstoorders zullen hard worden aangepakt." 

Passende afdoening

Zaken kunnen door het OM worden afgedaan met een boete of een taakstraf, maar het OM kan ook besluiten zaken voor de rechter te brengen. Dat is altijd afhankelijk van de feiten en omstandigheden van de zaak. Waar het gaat om geweld tegen personen die zich inzetten voor de veiligheid van de samenleving, worden verdachten in beginsel voor de rechter gebracht. Uiteindelijk beslist de rechter wat de straf wordt en of hij meegaat in de zwaardere eis van de officier van justitie. 

Vuurwerkverbod

Afgelopen jaar is ruim 116.000 kilo vuurwerk in beslag genomen. Dat is een record en bijna twee keer zoveel als in 2019. Ook de overtreders van het vuurwerkverbod riskeren forse straffen, in de vorm van geldboetes en celstraffen. Ook volgt een aantekening in de justitiële documentatie, in de volksmond heet dat het strafblad. Dit kan onder omstandigheden dan consequenties hebben voor de afgifte van een Verklaring omtrent het Gedrag (VOG).

De parketten maken zelf bekend als er (super)snelrechtzittingen plaats zullen hebben.