HARC-team onderschept ruim 40.000 kilo cocaïne in 2020

Het Hit and Run Cargo-team (HARC), een samenwerkingsverband van Douane, FIOD, Zeehavenpolitie en Openbaar Ministerie in Rotterdam, heeft in het afgelopen jaar in totaal 40.641 kilo cocaïne onderschept in de Rotterdamse haven. Dit is bijna 7.000 kilo meer dan in 2019. Toen werd 33.732 kilo verdovende middelen onderschept.

Vergroot afbeelding
Beeld: Openbaar Ministerie Rotterdam

Op basis van de in beslag genomen partijen drugs startte het HARC-team 151 onderzoeken waarbij in totaal 40.641 kilo cocaïne is gevonden. Naast cocaïne onderschepte het HARC-team ook andere soorten drugs. Zo werd er 22 kilo crystal meth, 54 kilo heroïne en 748 kilo marihuana in beslag genomen in de Rotterdamse haven. Het HARC-team leverde ook bijstand in de havens van Vlissingen en Moerdijk. In Vlissingen ging het om 10 onderzoeken waarbij 6.055 kilo cocaïne werd onderschept en in Moerdijk 2 onderzoeken waarbij 967 kilo cocaïne werd aangetroffen. De totale straatwaarde is ruim 3,5 miljard euro.

Bijzondere vondsten en grotere partijen

Smokkelaars worden steeds inventiever in hun werkwijze. Zo trof de Douane onder andere een partij drugs aan in een container geladen met auto’s. Ook werd drugs aangetroffen in containers met medische goederen en medicijnen.

In de maand december werd een record hoeveelheid van 7.620 kilo cocaïne onderschept. De tendens is dat er steeds meer grotere partijen verzonden worden, zo zijn er het afgelopen jaar 12 partijen boven de 1.000 kilo onderschept.

Vergroot afbeelding
Beeld: Openbaar Ministerie Rotterdam

Aanhoudingen

Om de drugs op de markt te krijgen moeten die op bepaalde manieren van het haventerrein gekregen worden. Het is voor smokkelaars zaak dat zij op een ongeziene en snelle manier de drugs van het haventerrein krijgen. Daarvoor worden veelal jonge mannen ingezet die de drugs uit de containers moeten halen. Het afgelopen jaar hebben de zeehavenpolitie en de Douane 152 verdachten op de terminals aangehouden, omdat zij zich niet konden legitimeren en zich op plaatsen bevonden waar ze niet mochten zijn (in totaal werden er 281 aanhoudingen verricht). In enkele gevallen werden personen die de drugs het haventerrein af moesten krijgen aangetroffen in speciaal geprepareerde containers waar ze zich schuil hielden.

Niet zonder risico

Drugs uit een container halen kan heel gevaarlijk zijn. Door natuurlijke processen genereren sommige ladingen giftige gassen die bij hoge concentraties dodelijk kunnen zijn. Tevens neemt het zuurstofgehalte in de container tijdens de reis naar de havens snel af en loopt het percentage koolmonoxide daardoor op. Leden van het HARC-team gebruiken daarom speciale veiligheidsmiddelen en hanteren speciale procedures om zonder gevaar ladingen drugs te kunnen onderscheppen en vervolgens te vernietigen.