Acht jaar celstraf geëist voor poging doodslag op meubelstoffeerder Veenendaal

Wat bezielde een 54-jarige man uit Veenendaal om de man die zijn meubels had gestoffeerd na aflevering te achtervolgen en neer te schieten? Hij was niet tevreden over de kwaliteit van het werk. “De meubels zijn toch goed”, zei het slachtoffer nog, maar opeens haalde de verdachte een pistool tevoorschijn en schoot op de stoffeerder. De officier van justitie vond poging doodslag bewezen en eiste een gevangenisstraf van 8 jaren. 

De schietpartij vond plaats op 2 december 2019 op de kruising van de Brinkersteeg en de Cuneraweg in Veenendaal. Kort daarvoor had de stoffeerder met enkele familieleden de meubels afgeleverd bij de 54-jarige man en zijn vrouw. Na aflevering reed de stoffeerder weg. Al snel daarna werden ze ingehaald door de klant die zijn auto voor hun auto’s neer zette en zei ‘dit ga je oplossen’. Het slachtoffer antwoordde ‘de meubels zijn toch goed’, zag dat de klant een wapen trok en voelde dat hij geraakt werd. Toen zijn vader erbij kwam, probeerde de verdachte ook op hem te schieten. Het wapen weigerde en de verdachte ging ervandoor. Kort daarna werd hij aangehouden.

De verdachte verklaarde aanvankelijk dat hij niet had geschoten en de advocaat bepleitte destijds dat het dan waarschijnlijk juist de andere partij was geweest die had geschoten. Toen uit het schotrestenonderzoek bleek dat het verdachte was die had geschoten, verklaarde hij dat de stoffeerders gewapend met messen en knuppels op hem af waren gekomen. Hiervoor is echter geen bewijs gevonden, geen van de getuigen verklaart iets over wapens. De gevolgen waren zo ernstig, zowel fysiek als mentaal, dat het slachtoffer zijn bedrijf niet meer kan uitoefenen.

De officier van justitie hield de verdachte voor dat het buitengewoon schokkend en verontrustend is dat hij vanwege een zakelijk conflict gewapend achter de slachtoffers is aangereden en dit wapen ook al snel meermalen heeft gebruikt. Deskundigen hebben aangegeven dat verdachte als verminderd toerekeningsvatbaar moet worden gezien. Hij is zwakbegaafd en lijdt aan de ziekte van Parkinson met gedragsstoornissen. De medicijnen  die hij hiervoor slikt hebben mogelijk invloed gehad op zijn gedrag en tijde van het delict. Een behandeling voor zijn impulsieve gedrag is daarom nodig. De officier van justitie vond poging doodslag op de stoffeerder en zijn vader bewezen en eiste een gevangenisstraf van 8 jaar tegen de Veenendaler. Ook moet hij de schade van de slachtoffers vergoeden. Gezien de hoogte van deze strafeis is het niet mogelijk behandeling en een contactverbod te eisen als bijzondere voorwaarden. Deze behandeling moet daarom plaatsvinden aan het einde van de straf. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.