32 maanden cel geëist tegen internationale bitcoin-handelaar

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland (OM) heeft dinsdag 26 januari 32 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen een 38-jarige man uit Rusland. Het OM verdenkt hem van gewoontewitwassen via grootschalige en internationale handel in bitcoins.  

 

Toilettas

De zaak komt op 24 februari vorig jaar aan het licht tijdens een passagierscontrole door de Douane op de luchthaven Schiphol. Verdachte staat op het punt Nederland te verlaten als de Douane een cash geldbedrag van €92.000 bij hem aantreft, o.a. in zijn toilettas in briefjes van €500. De man heeft geen geloofwaardig verhaal over de herkomst en het doel van het geld. Hij wordt aangehouden op verdenking van witwassen, waarna het Samenwerkingsverband Liquide Middelen (SVLM) een onderzoek start. Binnen dat SVLM werken Douane, FIOD, Koninklijke Marechaussee en Openbaar Ministerie nauw samen op Schiphol, om witwaszaken zoals deze, maar ook terrorismefinanciering, te bestrijden.

Bitcoins

Uit het onderzoek blijkt dat verdachte betrokken is bij minimaal vier transacties in Nederland, met een totale waarde van ruim €340.000, waarbij verdachte cash geld inneemt en vervolgens bitcoins uitgeeft. Bij het doen van die crypto-valutatransacties hanteert verdachte steeds een vaste werkwijze, die in strijd is met de zogeheten Anti Money Laundering (AML) en Know Your Customer (KYC) procedures: verdachte doet louter contante transacties zonder dat administratief vast te leggen en controleert bewust niet de identiteit van zijn klanten of hoe zij aan hun cashgeld zijn gekomen. Ook vraagt hij relatief hoge commissies voor de crypto-valutatransacties, zonder dat daarvoor een bonafide economische verklaring bestaat.

Gewoontewitwassen

Het OM vindt daarom bewezen dat verdachte zich opzettelijk en bewust schuldig maakt aan (grootschalig) georganiseerd gewoontewitwassen. Het OM eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 32 maanden. In dit onderzoek is destijds ook een tweede verdachte aangehouden, die het OM als leverancier beschouwt van het cash geld. Zijn zaak staat op een later moment op zitting.


De rechtbank doet naar verwachting op 9 februari uitspraak