Relschoppers Museumplein gedagvaard voor snelrechtzitting

Vandaag zijn tien meerderjarige verdachten die afgelopen zondag 24 januari zijn aangehouden op verdenking van openlijke geweldpleging tijdens de rellen op en rond het Museumplein in Amsterdam voorgeleid aan de rechter-commissaris die ze alle tien voor een periode van twee weken in bewaring heeft gesteld. De verdachten zijn gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari.

De voorlopige hechtenis van één van de verdachten is geschorst onder de voorwaarde dat hij zich niet in Amsterdam begeeft, met uitzondering van de dag van de zitting.

De verdachten die vandaag in bewaring zijn gesteld zijn tien mannen, in leeftijd variërend van 21 tot 54 jaar, afkomstig uit Medemblik, Ridderkerk, Schiedam, Hoofddorp, Wageningen, Amsterdam (2x), Breukelen, Rijswijk en Den Haag. Ze worden ervan verdacht onder meer stenen te hebben gegooid richting de politie. Behalve van openlijke geweldpleging worden ze ervan verdacht geen gehoor te hebben gegeven aan het bevel van de politie om zich te verwijderen.

Het OM stelt zich op het standpunt dat naar aanleiding van de explosie van geweld jegens personen met een publieke taak een snelle strafrechtelijke reactie gewenst is. Daarom heeft het OM de verdachten gedagvaard voor snelrechtzittingen op 1 en 4 februari. Dat betekent dat de verdachten nog in de periode van inbewaringstelling voor de rechter staan.

Morgen zullen nog negen personen worden voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Rellen Museumplein 17 januari

Morgen - woensdag 27 januari - staat een 46-jarige Amsterdammer op snelrechtzitting die verdacht wordt van openlijke geweldpleging tijdens de verboden demonstratie op het Museumplein op zondag 17 januari. Ook worden morgen twee verdachten, een man van 27 jaar en een man van 35 jaar voorgeleid aan de rechter-commissaris op verdenking van openlijke geweldpleging.

Op vrijdag 29 januari staat een 36-jarige man uit Almere op snelrechtzitting. Ook hij wordt verdacht van openlijke geweldpleging. Maandag 1 februari staat een 35-jarige verdachte voor de Raadkamer. Daarnaast hebben zeven meerderjarige verdachten een dagvaarding gekregen voor een zitting op 3 dan wel 8 maart. Alle meerderjarige verdachten hebben een gebiedsverbod gekregen voor het Museumplein en omgeving voor een periode van 90 dagen.