Cocaïnelab in Haagse woonwijk verspreidde zoete geur

Grondstoffen voor drugs, versnijdingsmiddelen, teilen, emmers en materialen voor afzuiging. Toen de politie op donderdag 20 augustus 2020 binnenstapte in de Haagse woning aan de Jadehorst, wees alles erop dat er cocaïne was geproduceerd. De 33-jarige Colombiaan die ter plekke werd aangehouden, hoorde vandaag twintig maanden cel tegen zich eisen.

Volgens de verdachte – die officieel in Spanje woont – was hij ‘voor vakantie’ in Nederland en verbleef hij in de woning van ‘een vriend’. Dat deed hij al wel sinds begin juli, zoals blijkt uit zijn telefoongegevens.

Des te opvallender dat hij zwijgt over de vele materialen voor de productie van cocaïne die zijn aangetroffen in de keuken, de kelder, de garage en een slaapkamer. Zoals bijvoorbeeld 875 liter aceton en 200 kilo caustic soda. Die zou hij in die lange periode toch wel eens gezien moeten hebben, is de stelling van het OM.

100 Kilo pure cocaïne

De officier van justitie verdenkt hem dan ook van betrokkenheid bij de productie van harddrugs, ook al is die in het pand zelf nooit aangetroffen. Lege verpakkingen in de woning duiden erop dat er naar schatting 100 kilo pure cocaïne moet zijn verwerkt.

Wat de verdachte ook niet helpt, is dat in zijn zakken aankoopbonnen zaten van materialen als afdekfolie, maskers voor filters, koolstoffilters en schildershandschoenen. Één van deze handschoenen is aangetroffen met het DNA van de verdachte in een la met andere materialen die bestemd zijn voor de productie van drugs.

Anonieme melding

De zaak kwam aan het rollen na een anonieme melding in juli over een zeer zoete lucht rond de woning. Een controleur van de Haagse Pandbrigade die ging kijken, constateerde een ammoniaklucht in het huis waar eerder een hennepplantage had gezeten. Ook zag hij op het aanrecht een zak met mogelijk drugs liggen. Dit leidde weer tot de politie-inval waarbij de Columbiaan werd aangehouden. Het is aannemelijk dat er meer mensen bij de operatie betrokken waren, maar de verdachte heeft daarover nooit willen verklaren.

De officier benadrukte ook dat het pand midden in een woonwijk lag. “Je moet er niet aan denken wat er gebeurd zou zijn als er met al die chemicaliën brand zou zijn uitgebroken of een explosie!” Hij eiste tegen de verdachte twintig maanden cel. De uitspraak is over twee weken.