Auto's verbouwd en voor veel geld weer verkocht

Twee auto's samenvoegen die je weinig hebben gekost (want: sloop of gestolen) en het eindproduct dan voor veel geld verkopen. Dat was zo'n beetje de werkwijze van drie mannen uit Alphen aan den Rijn (35, 33 en 25 jaar oud). Ze stonden vandaag voor de rechter. Van tientallen mensen werd de auto gestolen en nog eens tientallen werden slachtoffer toen ze zo'n illegaal samengestelde wagen kochten.

Vergroot afbeelding
Beeld: ©Openbaar Ministerie

De zaak kwam aan het licht toen een verzekeringsbedrijf bij de politie melding deed van diefstal. In hun auto zat een baken, waardoor kon worden achterhaald dat die nu in een loods in Bodegraven stond. Daar troffen agenten naast de gestolen wagen meer dan 200 losse auto-onderdelen aan: banden, velgen, bumpers, portieren, kentekenplaten, achterkleppen, motorkappen... Alles netjes gesorteerd per automerk en -type.
 
De loods werd gehuurd en elke maand contant afgerekend door een 33-jarige man die er geregeld met zijn 35-jarige broer kwam, of met de 25-jarige andere man, hun neef. Al snel bleek dat de broers nog een opslagbox huurden, ook hier werden nog ruim 100 onderdelen gevonden. Opnieuw keurig gesorteerd, portieren en motorkappen stonden per automerk bij elkaar.
 
Auto's samengevoegd
 
Het Openbaar Ministerie gaat er van uit dat de verdachten zich enkele jaren bezig hebben gehouden met het omkatten en verkopen van auto's. Daarbij werden sloop- en importauto's opgekocht en vervolgens opdracht gegeven om soortgelijke auto's te (laten) stelen. De beste van de twee auto's kreeg dan de identiteit van de legale auto en daar werden de mooiste onderdelen in geplaatst. De auto's werden als het ware samengevoegd en die aangepaste wagen werd vervolgens als "legaal" verkocht.
 
Minstens 51 personen werden slachtoffer van het drietal omdat hun auto is gestolen. Daarnaast zijn er nog veel slachtoffers beduveld toen ze dachten een legale auto te kopen. De officier van justitie zei op zitting: 'De verdachten hebben willens en wetens van diefstal afkomstige auto-onderdelen gebruikt om auto's om te katten, enkel ten behoeve van hun eigen portemonnee. Daarnaast is het vertrouwen van menig auto-koper geschonden.'
 
Strafeis
 
Tegen de 35-jarige verdachte eiste het Openbaar Ministerie 5 jaar gevangenisstraf. Zijn 33-jarige broer zou 4 jaar gevangenisstraf moeten krijgen waarvan 2 voorwaardelijk. De neef hoorde een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4 jaar tegen zich eisen. Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.
 
Daarnaast loopt nog een onderzoek naar wat er precies met de handel is verdiend. In de toekomst kunnen de verdachten dus nog een ontnemingsvordering verwachten, om het crimineel verdiende geld terug te betalen.