Hagenaar verdacht van afpersing legde contact via datingsite

Via websites zou de 32-jarige Hagenaar afspraakjes hebben gemaakt met zowel mannen als een vrouw. Maar het contact kreeg al snel een dreigend en dwingend karakter. Vandaag stond de Hagenaar voor de rechter. Hij wordt ervan verdacht tenminste vier mannen en één vrouw te hebben afgeperst of opgelicht.

Bullchat was een van de websites waarop de Hagenaar actief was. Hij chatte er volgens het OM met mannen en sprak af om elkaar in het echt te ontmoeten. Maar zodra dat gebeurde, volgde afpersing of oplichting.

“Je moet niet naar de politie gaan, we schieten je in je been”, kreeg een man te horen. Via Bullchat was hem tegen betaling seks aangeboden met een 16-jarig meisje. Maar ter plekke aangekomen, werd hij bedreigd door de verdachte die geld wilde. De man betaalde maar de dreigementen hielden aan. Zo kreeg hij een berichtje met een foto van zijn moeder waarin gedreigd werd haar dood te schieten. Tegen een andere man zei de verdachte dat hij een molotovcocktail zou gooien en zijn vingers zou afknippen.

Tikkies

Twee andere mannen met wie hij had afgesproken, kregen na hun ontmoeting Tikkies waarvan ze dachten dat die afkomstig waren van een medewerker van de bank. Om hun geld terug te krijgen moest er opnieuw betaling plaatsvinden.

Met de vrouw kreeg de Hagenaar contact door zich op de website Babysits voor te doen als een vader met twee kinderen die een oppas zocht. De vrouw had wel interesse en ze spraken af. Daarna onderhielden ze contact en liet hij de vrouw weten geld nodig te hebben voor benzine of andere dringende betalingen. Zij maakte meerdere keren een bedrag over. Maar nadat hij haar had ‘terugbetaald’ met overduidelijk valse biljetten, stopte zij daarmee. Daarop stuurde hij haar intimiderende Whatsapp-jes.

Bekentenis op zitting

De zaak kwam aan het rollen toen een van de slachtoffers in augustus 2020 naar de politie stapte. Via het gebruikte telefoonnummer werd de man opgespoord en aangehouden; via zijn bankrekening van de man kwamen de andere slachtoffers in beeld. Het bewijs tegen hem is sterk, volgens het OM. De verdachte heeft ter zitting alle feiten bekend en toonde veel berouw. De officier van justitie eiste 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 voorwaardelijk tegen de Hagenaar. De uitspraak is over twee weken.