Cel geëist voor veroorzaken dodelijk ongeluk

Twee mensen op weg naar huis van een feestje zijn elkaar in juli vorig jaar op een afschuwelijke wijze tegengekomen in Honselersdijk. Een 17-jarige jongen werd op zijn fiets geschept door een auto en overleefde de aanrijding niet. De 30-jarige Poolse verdachte, die onder invloed was, hoorde vandaag 3 jaar cel eisen. Dat is zwaarder dan de richtlijn.

Verdachte was op 5 juli met de auto op weg naar huis van een feestje bij vrienden. Onderweg kwam hij de 17-jarige jongen tegen, die op de fiets ook op weg naar huis was, samen met een vriend. De jongen, die aan de buitenkant fietste, werd door de auto geraakt en bleef in kritieke toestand achter. De auto reed nog een stuk door voordat hij aan de kant ging.

Agenten troffen de beschadigde auto een stuk verderop aan en hielden de bestuurder aan. De jongen is na het ongeluk op de Broekpolderlaan naar het ziekenhuis gebracht. Daar is voor zijn leven gevochten, maar is hij later toch overleden.

Alcohollucht

Hoe hard de bestuurder heeft gereden is onbekend, maar het lijkt er niet op dat hij (veel) te hard heeft gereden. Wel had hij gedronken. Hoeveel en welke middelen hij op het feestje had gebruikt is niet bekend, omdat hij weigerde mee te werken aan onderzoek. Dat kan niet afgedwongen worden. Vast staat wel dat alle agenten die met hem te maken hebben gehad die nacht vonden dat hij naar alcohol rook.

Verdachte had die nacht in elk geval nooit in de auto mogen stappen. Niet alleen vanwege zijn middelen gebruik, maar ook omdat hij geen rijbewijs heeft. Daar komt vervolgens nog bij dat hij na het ongeluk een stuk doorreed en zich niet om het slachtoffer heeft bekommerd.

Fout op fout

'Het onverantwoorde gedrag van verdachte heeft geleid tot de dood van deze jongen,' zei de officier van justitie op zitting. 'Hij had een mooie toekomst voor zich, maar die is hem afgenomen. Ik denk natuurlijk aan zijn ouders, maar ook aan de vriend die hem al lang kende en die alles van zo dichtbij heeft meegemaakt.'

De richtlijn bij een dodelijk ongeluk waaraan iemand ernstige schuld heeft is een gevangenisstraf van 2 jaar en een rijontzegging van 4 jaar. Volgens het Openbaar Ministerie heeft deze verdachte echter fout op fout gestapeld en heeft hij ook al twee keer eerder geweigerd een ademanalyse af te leggen. Een hogere straf is daarom gerechtvaardigd, vindt het OM, namelijk een gevangenisstraf van 3 jaar en een rijontzegging voor de duur van 5 jaar.

Over twee weken doet de rechtbank uitspraak.