Werkstraf voor oproepen tot geweld tegen Romeo's

Een oproep om agenten in burger uit te schakelen, een handgranaat in hun bus te gooien zelfs. Een 49-jarige man uit Delft moest er vandaag voor bij de rechter komen. Volgens het Openbaar Ministerie heeft hij zich schuldig gemaakt aan opruiing.

Verdachte plaatste zijn opmerkingen onder een video over de demonstratie op het Museumplein van 28 februari. 'Lopen die Romeo's nog steeds rond?' schreef hij. 'Niemand die ze uitschakelt?' Maar ook: 'Hoog tijd dat iemand een handgranaat in die Romeo bus gooit', en: 'Wie neemt de granaat mee?'.
 
De Delftenaar zegt dat hij niet de bedoeling had om geweld te gebruiken of om anderen aan te zetten tot geweld. Maar de gekozen woorden laten volgens de officier van justitie niets aan de verbeelding over en roepen zonder meer op tot geweld. Ze noemde de geplaatste teksten volstrekt ontoelaatbaar. 'Je weet niet wie er meeleest en of iemand zich aangesproken voelt om daadwerkelijk een explosief bij een politiebus naar binnen te gooien.'
 
In de frontlinie
 
'Politiemensen zijn er voor de bescherming van burgers en het handhaven van de openbare orde', zei de officier van justitie op zitting. 'En de Romeo's doen in de frontlinie hun werk om bij te dragen aan een veiligere samenleving. Het is dan ook zeer kwalijk om op te roepen tot geweld tegen hen.'
 
'Ook in deze maatschappelijk onrustige tijden mag je een mening hebben over overheidsmaatregelen en -optreden. Maar die vrijheid van meningsuiting is niet onbegrensd.' Het Openbaar Ministerie eiste een taakstraf van 50 uur en één week gevangenisstraf voorwaardelijk. De politierechter legde een taakstraf van 70 uur op.